Информационен център на Министерство на oтбраната

Българи, сърби и американци стреляха рамо до рамо на „Шабла“

shablaВоините тренираха осигуряване на въздушен и морски суверенитет

„Доволен съм от видяното, военнослужещите са добре подготвени. Такива съвместни учения показват резултатите от усилията на правителството. Именно така става ясно защо сме осигурили финансови средства за ремонта и възстановяването на военната техника – и за хеликоптерите Ми-24, и за Су-25“. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след стрелбите на зенитен полигон „Шабла“, които се проведоха в рамките на заключителния етап на съвместното тактическо учение „Шабла – 2019“. 

Учението беше с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от Военновъздушните сили с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част от Сухопътните войски по надводни цели. 
Бяха изпълнени демонстрационни отстрели и бойни стрелби с изтребители МиГ-29, щурмоваци Су-25 и хеликоптери Ми-24, бойни стрелби със зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 „Нева“, КУБ и AVЕNGER, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“ и „ОСА“, с 23-мм зенитна установка и ракетен комплекс 9К79 „Точка“.
Стрелбите бяха наблюдавани също и от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин, заместник-посланика на САЩ Джъстин Фридман, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, началника на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командира на сръбските ВВС генерал-майор Душко Жаркович, командира на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси бригаден генерал Джими Кол, висши генерали и офицери от Българската армия и от армиите на страните – участнички в учението, представители на държавни институции.
„Стрелбите на българските, сръбските и американските военни части на полигон „Шабла“ показват, че трябва да живеем в мир, а не във война, че възпиращата сила е най-важната“, посочи премиерът Борисов. 
„Ние се борим за мир и стабилност на Балканите. За нас е важно да имаме добри междусъседски отношения с държавите, войските ни да бъдат подготвени за опазването на мира“, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин. 
„Най-важният извод от съвместните стрелби е, че ние сме по-силни заедно“, подчерта заместник-посланикът на САЩ в София Джъстин Фридман.
В продължение на четири дни на зенитния полигон „Шабла“ формированията от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили, участващи в съвместна групировка, усъвършенстваха взаимодействието си за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на страната ни при прикритие на държавната граница. 
Тази година за първи път в рамките на учението зенитно-ракетните формирования на Българската армия изпълниха нощни стрелби със зенитно-ракетни комплекси, което допринесе за повишаването на способностите за изпълняване на задачи при всякакви условия.
В рамките на учението „Шабла – 2019“ се проведоха и съвместни стрелби с формирования от въоръжените сили на Сърбия и САЩ. В учението участваха над 1400 военнослужещи.

Стрелби за „отличен“ със зенитно-ракетни комплексиshabla

Формированията за ПВО на Сухопътните войски тренираха по време на учението своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийските формирования извършиха бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.
Военноморските сили осъществиха стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста, и с един катер имаха готовност за аварийно-спасително осигуряване полетите на ВВС.
В началото Сухопътните войски започнаха бойните пускове на формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски по въздушни цели, въоръжени с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М”, на съвместното тактическо учение. Резултатите от стрелбите от първия ден бяха за „отличен“. След това бяха проведени дневни и нощни пускове и стрелби с ПЗРК „Стрела 2М” и зенитна установка ЗУ-23-2 на формирования за ПВО от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, Бригадното командване – Благоевград, Единния център за начална подготовка – Плевен, и 101-ви алпийски полк. До края на учението бяха планирани съвместни дневни и нощни пускове със зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „ОСА” на зенитно-ракетен дивизион на 2-ра механизирана бригада с представители на формированията за ПВО на САЩ, въоръжени със ЗРК AVЕNGER.

 

shablaГостите също поразяваха мишените

Сърбия участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, както и самолети от изтребителната авиация. Те извършиха пускове „земя–въздух“ със ЗРК С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и ПЗРК „Стрела-2М“, както и пускове „въздух–въздух“ със самолети МиГ-29.
САЩ участваха със зенитно-ракетни формирования на своите Сухопътни войски. Те извършиха пускове „земя–въздух“ със зенитно-ракетен комплекс AVЕNGER. Американската страна осигури радиоуправляеми мишени за стрелбата на своите формирования и за съвместни стрелби с формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) на българските Сухопътни войски.

ВВС тренираха комплексни задачиCanko Stojkov

Командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който беше висшият офицер, провеждащ учението „Шабла 2019“, поздрави участниците и обяви началото на стрелбите.
„Целите на учението бяха да се тренира готовността на всички формирования от ВВС за тяхната готовност за пребазиране на голямо разстояние на техника, въоръжение и личен състав. Настаняването беше в полеви условия, които са много близки до реалните. Завършващият етап – завръщането по формированията, също не е с по-малко значение“. Това каза генерал-майор Цанко Стойков пред вестник „Българска армия“. 
Той подчерта, че не могат да се обхванат абсолютно всички хора, не може да се обхванат и цялата техника, и въоръжението, които има във ВВС и в зенитно-ракетните формирования. Това е основното по ресурсните ограничения. „Хората, които участваха в учението, бяха, и са мотивирани и това го показват със стрелбите си“, допълни генерал-майор Стойков. 
По думите му разчетите са действали сглобено и съгласно алгоритъма и графика, което показва, че е имало успешна предварителна подготовка и имат готовност по време на стрелбите. 
„Взаимодействието между българи, сърби и американци се проведе съгласно изготвен график. Нямахме сериозни затруднения. Това, което през годината нашите хора не са правили редовно като тренировъчни стрелби на полигона и на море, не се отразява на стрелбите в учението. Има мобилизация, но дори и с известно прекъсване, всички показаха, че могат да постигат добри и отлични резултати“, каза още командирът на ВВС. 
Стана ясно, че от следващата година, при положение че няма договор за ремонт на СУ-25, трябва да се спре летателната дейност за тези самолети. От двата ремонтирани борда на Ми-24 по време на учението летя само единият. Причината е, че имаше технически проблем с втория, което не позволи той да се включи в учението. 
Освен да повишат способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имаха за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойните средства, с които българските ВВС участваха в „Шабла – 2019” включваха зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева” 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и хеликоптерите Ми-24.
Стрелбите въздух–въздух на изтребителите МиГ-29 бяха по парашутни мишени и се изпълняваха с управляемото ракетно въоръжение. 
Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 стреляха с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. 
 

5Стрелби със ЗРК се правят веднъж на две години

Първите дни от учението започнаха предимно със стрелби с преносимите зенитно-ракетни комплекси. „Сухопътни войски изпълниха първоначално две упражнения, като второто беше стрелба от движение. Стрелбите им се получиха много добре, даже бих казал отлично и искам да ги похваля с известна доза ревност“. Това каза заместник-командирът на българските ВВС и директор на учението „Шабла 2019“ – бригаден генерал Петьо Мирчев. 
След това имаше стрелби с AVЕNGER, а веднага след това започнаха и стрелбите със Су-25 и Ми-24 по надводните цели. Основната задача и цел беше да се отработят предимно маньоврите, които трябва да се изпълняват. 
Целите на учението за зенитно-ракетните комплекси бяха специфични. Такива стрелби се правят веднъж на две години. На „Шабла 2019“ се отработиха всички процедури и бяха унищожени мишените. 
„Нямаше проблеми с техниката и дори не се налагаше да се променя единният график за стрелбите. С-300 първоначално изпълняваха захват и съпровождане на радиоуправляемите мишени, а след това имаха и стрелби. 
Взаимодействието ни с американските и сръбските ни колеги беше на много високо ниво“, категоричен беше бригаден генерал Мирчев. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top