Информационен център на Министерство на oтбраната

Изложба представя офицери, родени извън Княжество България

dav Македонският научен институт припомня славата на позабравени герои

Изложба „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България“ беше представена в Македонския научен институт в София. Експозицията е посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за Освобождението и националното обединение на България. Част от тях са популярни лица – Борис Дрангов, Георги Тодоров, Борис Сарафов. Но има и много други, незаслужено забравени, като Константин Жостов, Кръстю Златарев, Александър Протогеров, Сотир Атанасов, Алекси Попов, Димитър Думбалаков, заявиха организаторите от МК „Даме Груев“ към Македонски научен институт – София, които са основни партньори в подготовката и изработката на изложбата.

Идеята на изложбата е да покаже, че единството на българската нация в края на XIX в. и началото на XX в. не се припокрива единствено с държавните граници, а е плод на единното национално чувство на всички българи.
Посетителите могат да видят тези позабравени герои от родната ни военна история на реставрирани фотографии заедно с емблематични за тях заповеди, издадени книги, спомени и крилати фрази. Например таблото за полковник Дрангов неминуемо е с неговия емблематичен труд „Помни войната“, където той дава ценни указания за военното изкуство, организацията на отбраната, нападението и въобще – поведението на войника по време на война. 
Не бива да се пропусне и таблото на полковник Петър Дървингов, където е поместена и негова снимка като началник-щаб на Моравската военноинспекционна област. Сред позабравените герои са още генерал-лейтенант Иван Колев, генерал Данаил Николаев и майор Димитър Думбалаков. Последният, за когото може би се знае най-малко, е роден в село край Солун, завършва военно училище в София и започва военната си служба в 4-ти конен полк в Ямбол. Активно помага на Гоце Делчев за набавянето на оръжие за ВМОРО. 
Друг също по-малко известен военен деец е Владислав Ковачев от Скопие, който завършва военно училище. Участва активно в четнически акции и въстанията от началото на ХХ век. Изявява се и като журналист. Убит е в София през 1924 г. 
Генерал Кръстьо Златарев от Охрид също е сред позабравените военни герои. По време на Сръбско-българската война той се включва в епичните боеве при Сливница. По-късно участва в битката за превземането на Лозенград и в сраженията при Чаталджа през Балканската война. 
През годините на национален нихилизъм се считаше, че в историята няма личности, а има само процеси. Впоследствие обаче се оказа, че процесите се създават и ръководят именно от личности и днес тези личности са известни. Някои от тях са потънали в наносите на времето, но подобни изложби излъскват старата, но непреходна слава на български офицери, отдали живота си за родината, които са били родени извън пределите на Княжество България. 
 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top