Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба представя офицери, родени извън Княжество България

[post-views]

dav Македонският научен институт припомня славата на позабравени герои

Изложба „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България“ беше представена в Македонския научен институт в София. Експозицията е посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за Освобождението и националното обединение на България. Част от тях са популярни лица – Борис Дрангов, Георги Тодоров, Борис Сарафов. Но има и много други, незаслужено забравени, като Константин Жостов, Кръстю Златарев, Александър Протогеров, Сотир Атанасов, Алекси Попов, Димитър Думбалаков, заявиха организаторите от МК „Даме Груев“ към Македонски научен институт – София, които са основни партньори в подготовката и изработката на изложбата.

Идеята на изложбата е да покаже, че единството на българската нация в края на XIX в. и началото на XX в. не се припокрива единствено с държавните граници, а е плод на единното национално чувство на всички българи.
Посетителите могат да видят тези позабравени герои от родната ни военна история на реставрирани фотографии заедно с емблематични за тях заповеди, издадени книги, спомени и крилати фрази. Например таблото за полковник Дрангов неминуемо е с неговия емблематичен труд „Помни войната“, където той дава ценни указания за военното изкуство, организацията на отбраната, нападението и въобще – поведението на войника по време на война. 
Не бива да се пропусне и таблото на полковник Петър Дървингов, където е поместена и негова снимка като началник-щаб на Моравската военноинспекционна област. Сред позабравените герои са още генерал-лейтенант Иван Колев, генерал Данаил Николаев и майор Димитър Думбалаков. Последният, за когото може би се знае най-малко, е роден в село край Солун, завършва военно училище в София и започва военната си служба в 4-ти конен полк в Ямбол. Активно помага на Гоце Делчев за набавянето на оръжие за ВМОРО. 
Друг също по-малко известен военен деец е Владислав Ковачев от Скопие, който завършва военно училище. Участва активно в четнически акции и въстанията от началото на ХХ век. Изявява се и като журналист. Убит е в София през 1924 г. 
Генерал Кръстьо Златарев от Охрид също е сред позабравените военни герои. По време на Сръбско-българската война той се включва в епичните боеве при Сливница. По-късно участва в битката за превземането на Лозенград и в сраженията при Чаталджа през Балканската война. 
През годините на национален нихилизъм се считаше, че в историята няма личности, а има само процеси. Впоследствие обаче се оказа, че процесите се създават и ръководят именно от личности и днес тези личности са известни. Някои от тях са потънали в наносите на времето, но подобни изложби излъскват старата, но непреходна слава на български офицери, отдали живота си за родината, които са били родени извън пределите на Княжество България. 
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Избрани