Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масов протест в Грузия

[post-views]

gruzia

Тежка нощ в грузинската столица Тбилиси. Близо 70 души пострадаха при масов протест пред сградата на парламента. Недоволството беше провокирано от речта на руски депутат, който се обърна на руски език към грузинските законодатели.

До сблъсъците между демонстрантите и полицията се стигна, след като протестиращите успяха да пробият полицейския кордон около парламента в опит да влязат в него. В отговор служители на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми.

Ситуацията излезе извън контрол, след като депутатът от руската Държавна дума Сергей Гаврилов откри заседанието на руски и седна в стола на председателя на грузинския парламент. Това  предизвика недоволство и сред депутатите на опозицията, които напуснаха залата. След това заседанието беше прекъснато.

Над 10 хиляди души са участвали в протестната демонстрация, по данни на властите. Според официалната информация при безредиците са пострадали 39 души и 30 полицаи.

Анти-руските настроения в страната са изключително високи, особено след анексирането на двете грузински територии Абхазия и Южна Осетия през 2008г от Москва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани