Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощта на НАТО разтресе полигона „Криволак“

[post-views]
Мощта на НАТО разтресе полигона „Криволак“

Визитка на учението

16-1Основна цел на „Решителен удар-2019“ е да развие капацитета на въоръжените сили на държавите участнички. Учението е възможност за споделяне на знания и способности, за увеличаване на доверието и взаимното разбиране и обезпечаване на успех в бъдещи съвместни операции. Планирането на учението е продължило година и половина и е извършено от екип по планиране от македонската армия с подкрепа от САЩ и още четири държави от НАТО – България, Черна гора, Албания и Литва. Сценарият на учението предвижда демонстрация на подготовка с употреба на надеждна колективна отбрана, включваща всеобхватно планиране на операциите, учения на командно място, двустранно учение на терен, обучение и тактически учения с бойни стрелби, след което ще бъде направена оценка на бойната готовност на частите. 
Задачата на учението е да се осигури синхронизация на разполагаемите сили и утвърждаване на тактиките, техниките и процедурите за координирани конвенционални операции, включително в градска среда и в различни климатични условия. Цели се повишаване на оперативната съвместимост и интеграция както между конвенционалните, така и между силите за специални операции на партньорските армии.
В рамките на учението македонската армия провежда и своя рекламна кампания в няколко общини на страната. Демонстрация на въоръжение и снаряжение вече е била направена на главните площади в Гевгели, Свети Николе и Кавадарци, а предстои в Радовиш, Струмица, Битоля, Гостивар и Скопие. Тези демонстрации донякъде приличат на българската кампания „Бъди войник“, но все пак не целят директно набиране на нови военнослужещи, а по-скоро подобряване на цялостния имидж на армията. 

Криволак е село в южния дял на днешна Северна Македония, разположено край един от големите завои на р. Вардар във винарския район Тиквеш. Името Криволак е свързано с две от най-тежките победоносни битки на българската армия – първо през 1913 г. в началото на Междусъюзническата война нашите войски разгромяват сърбите, а две години по-късно същото се случва и с настъпващите от юг англо-френски войски. 
Днес обаче край Криволак е разположен ако не най-големият, то най-многофункционалният военен полигон на Балканите. 
Строен за някогашната голяма югославска армия 
сега той се стопанисва от македонското военно министерство и е арена на множество многонационални учения. Най-голямото от тях за последните години е „Решителен удар“, което се провежда от 5 юни до 9 юли с участието на 2700 бойци от шест държави – Република Северна Македония, САЩ, България, Черна гора, Албания и Литва. 
20190617_103905Понеделник, 17 юни, бе денят, в който участниците в учението показаха какво умеят пред важни гости и журналисти. На една от изгорелите от силното южно слънце височини бяха разположени навес и дървени пейки с плотове, на които чинно бяха указани местата на очакваните ВИП персони – новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на страната Зоран Заев, военният министър Радмила Шекеринска. На първия ред бяха още няколко македонски министри, и.д. посланичката на САЩ в Скопие Микаела Швайцер-Блум и не на последно място – българският началник на отбраната генерал Андрей Боцев. 
За журналистите бе отреден плитък дълъг окоп малко под местата на ВИП персоните. Той бързо бе изпълнен с многобройните камери на операторите и с репортери от македонските медии, предимно мъже. 
Президентът Пендаровски дойде последен и неговата поява бе знак за започване на демонстрацията. Началникът на Генералния щаб на македонската армия генерал-лейтенант Васко Гурчиновски даде кратки сведения за размера и важността на „Решителен удар-2019“, а директорът на учението подполковник Игор Манасиевски обясни на високите гости какво предстои да видят. 
И пукотевицата започна  
Долу, в ниското бе даден ход на показна офанзивна операция на пехотна батальонна група, в която участваха македонски войници и американски бойци от Националната гвардия на щата Пенсилвания. Атаката започна с артилерийска подготовка и по-късно бе подкрепена от въздуха. От хелипоктери Ми-24 бе открита стрелба, насочвана от предни наблюдателни постове, в битката се включиха ракети 
и гранатомети.
След това дойде ред на пехотата, която настъпи решително, макар че периодично залягаше на позиция, докато намалее огънят на противника. И както става винаги на учение – атаката се оказа успешна. 
Демонстриран бе и десант от хеликоптер с цел опазване на високопоставена персона. Бойците се спуснаха по въже, като действията им бяха маскирани от гъсти облаци жълт, зелен и син дим. Последва механичен пробив с експлозиви в набелязания обект и успешно извеждане на важното лице. Операцията е приложима както за опазването на някого, така и за отвличането на персона, важна за противника. 
Всички действия на бойците бяха наблюдавани от снабдените с бинокли ВИП персони. Преди това обаче политиците трябваше да се съобразят с правилата за безопасност и дисциплинирано сложиха каски. Като по-безотговорни повечето от журналистите не рачиха да нахлупят предпазните средства. 
След демонстрациите последваха речи на политиците – президентът, премиерът и военния министър на Северна Македония. Отделно те дадоха изявления за журналистите. В общи линии и тримата повториха едно и също – че са горди с показаното от тяхната армия, която доказва, че е готова за членство в НАТО. Президентът Пендаровски изрази убеденост, че протоколът за присъединяване на Република Северна Македония към 20190617_125022Алианса ще бъде ратифициран от Сената на САЩ до края на август и до края на годината членството вече ще бъде факт. И.д. посланикът на САЩ Микаела Швайцер-Блум бе малко по-предпазлива в своето изказване, което се постара да прочете на езика на своите домакини. В общи линии тя също изрази мнение, че Северна Македония е готова за членство в НАТО. 
Накрая дойде най-емоционалният момент в деня за демонстрация на наученото от бойците. Всички присъстващи се спуснаха от баира в ниското (политиците с коли, журналистите – пеша през прахоляка), където вече ги очакваха строените участници в учението. С кратки благодарствени речи към тях се обърнаха Пенадровски, Шекеринска и Заев – първите двама с отличен английски, а премиерът – с приличен, но с великолепни комуникативни умения. Последваха здрависвания и снимки за спомен, при които най-търсени бяха две македонки с маскировъчни костюми и силно изрисувани лица, които се оказаха снайперистки по специалност. 
Командирът на 68-а бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев представи на Зоран Заев българските участници в учението. Премиерът се здрависа с тях, подчерта приятелството си с нашия министър-председател Бойко Борисов и каза „Неговите (на Борисов, б.а.) приятели са и мои приятели!“
Като цяло учението „Решителен удар-2019“ бе най-важно за македонската армия, която наистина е готова за интеграция в системата за колективна отбрана на НАТО. А чрез посещението на полигона „Криволак“ чуждестранните военни и най-вече американците се убедиха, че Северна Македония има какво да предложи на Алианса и извън скромния числен състав на своята армия. Макар че на теория бившият полигон на 20190617_111112югославската армия е отворен за подготовка на бойци от чужди армии и дори има обявени цени за наемането му, на практика той е почти постоянно зает от различни учения и съвместна подготовка на македонските бойци с партньорите от НАТО. 
България участва в учението на „Криволак“ с група за специални операции в състав от 12 бойци, ръководени от капитан Цветомир Илиев. Генерал Андрей Боцев, който бе на „Криволак“ за първи път, даде висока оценка за представянето на нашите военнослужещи. От своя страна бригаден генерал Явор Матеев също ги похвали и не пропусна да отбележи, че всички държави, участващи в учението, включително Северна Македония, развиват с бързи темпове своите сили за специални операции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани