Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

10 минути преди операцията Тръмп отменил ударите срещу Иран

[post-views]
Американското министерство на правосъдието поиска от съда да попречи на Тръмп да публикува класифицирани документи

Donald T

Първа реакция на американския президент Доналд Тръмп, след новината, че е отменил в последния момент военна операция срещу Иран. В профила си в „Туитър“ Тръмп написа, че е взел решението, след като е разбрал, че при удара ще загинат хора и това няма да е било пропорционално на загубен безпилотен самолет.

 „Армията ни беше в пълна готовност да отговори на Иран с удари срещу три цели, заради сваления безпилотен самолет. Попитах, колко души ще загинат и ми казаха около 150. 10 минути преди ударите отмених операцията, написа Тръмп в „Туитър“. Вестник „Ню Йорк Таймс“ първи съобщи за отменената в последния момент операция, позовавайки се на анонимни източници в Белия дом. Според тях операцията е била в ход, когато е била прекратена. Няколко часа по-късно агенция Ройтерс, позовавайки се на ирански източници, съобщи, че Тръмп е предупредил Иран за военната операция, но заявил, че не иска война и е готов да преговаря с Техеран по редица въпроси, но е поискал твърде малко време за отговор. На предупреждението Иран е посочил риска, който крие всяко едно нападение срещу страната за регионалната и международната сигурност. И че подобно решение може да вземе единствено върховният лидер на Иран аятолах Хаменей, твърдят, цитираните от Ройтерс, ирански източници. Цялата кореспонденция е станала възможна с посредничеството на Оман

Малко след новината Русия обвини САЩ, че умишлено провокират напрежение с Иран и тласкат района към война. Все пак Москва призова всички страни да проявят сдържаност. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани