Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 99 години от създаването на Строителни войски

[post-views]
Честваха 99 години от създаването на Строителни войски

Неделчо ДИМОВ

stroitelni vojskiОфицерите и сержантите от запаса и резерва от клуб „Александър Стамболийски” в Бургас с председател подполковник от запаса инж. Петър Папизов честваха 99 години от създаването на Строителни войски от правителството на Александър Стамболийски на 14.06.1920 г. Пред Паметника на Стамболийски в Морската градина беше поднесен венец от клуба. Във Военния клуб в Бургас беше открита фотоизложба за създаването и развитието на Строителни войски. 
Бяха показани портретите на командири, които са направили много за войските и държавата през изминалите години. Между тях е ген. Делчо Делчев – участник във Втората световна война и командир на Старозагорската дивизия от 1949 г. в продължение на повече от 25 г. Под негово ръководство са построени много национални обекти. Следващата изтъкната личност в Строителни войски е ген.-майор проф. к.т.н. Радослав Пешлеевски, под чието ръководство за 35 дни през 1995 г. беше докарана вода от Рила за София. Ген.-майор Васил Василев пък замества ген. Делчев като командир на Старозагорската дивизия след неговото пенсиониране. 
Бургаският строителен полк беше подчинен на дивизията в Стара Загора. Много от обектите в Бургас и областта – сгради, пътища, водопроводи, са построени от полка. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани