Информационен център на Министерство на oтбраната

Нова теория за гроба на Левски с точност до метър

1Нова теория, при това никак не лишена от логика, за местоположението на гроба на Васил Левски, лансира професор д-р арх. Минчо Ненчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Той е консултант на писателя Николай Иванов, който в свои книги отбелязва мястото на гроба на Апостола в непосредствена близост до сградата на днешното Министерство на земеделието. Там сега се намира паркинг. Проф. Ненчев е сигурен, че при разкопки там могат да бъдат намерени кости от скелета на Левски, които все още стоят под паважа, и да бъдат открити и тържествено препогребани. За това и по сходни теми разговаряме с проф. Ненчев, който сподели своите виждания и твърдения. 

Теорията е въз основа на стари документи – хандриси, ръчни геодезически скици, правени от австриец няколко години след обесването и погребването на Левски.  По поръчка на столичната община е направено точно заснемане на гроба на Апостола. Тези документи са открити във военните архиви и е време да си кажем истината. В едно свое изказване Левски казва, че поне гробът му ще остане в България, за да го знаят всички, а се оказва, че до днес сякаш все още е неизвестен, казва проф. Ненчев. 
Много теории има, много хора търсят слава и популярност, но повечето версии, даже и на Николай Хайтов, се основават на откъслечни информации, които обаче са оборени от свидетели на погребението. Има няколко различни човека, които разказват за това. Имало е 6 или 7 свидетели. Един от тях е запасният офицер Стоян Маринов. Интересното е, че техните показания, макар и дадени в различно време и по различни поводи, съвпадат, казва още проф. Минчо Ненчев. 
Ние настояваме да се направят разкопки на мястото. Създадохме комитет за това, не искаме слава и пари, искаме само една държавна комисия от специалисти. Досега сме се обръщали към кого ли не, но никой не взема решение, жалва се архитектът.
Открита е и картина, на която се вижда гробищният параклис, до който е погребан Левски. През 1937 г. се откриват 29 гроба. 28 са обикновени скелети, а в 29-ия се открива гроб със скелет, плюс още една глава. Според проф. Ненчев – това е главата на Бенковски, която е препогребана в същия гроб и в същия ковчег на Левски. Там са открити общо стотина кости, намерени до Министерството на земеделието, които са били предадени в Института по анатомия, в отделението за военните музеи, паметници и гробове. След това тези кости обаче са изгубени. 
От инициативния комитет искат и се надяват при разкопаването на паркинга да бъдат открити кости, от които да се извлече ДНК и да се сравни с ДНК-то от косите на Левски, които са запазени и са автентични. Практиката сочи, че когато са събирани кости за препогребение, обикновено малките костици от китките и глезените на скелета не са били събирани. Твърде е вероятно такива да се открият и все още да се намират под паркинга до земеделското ведомство, смята проф. Ненчев. Това е въпрос на разкопки в рамките на една седмица, твърди архитектът. 
Всичко е било сравнено със съвременния кадастър и тук е приносът на професор Минчо Ненчев. 
Той установява, че няма грешка и че гробът на Левски е имено на това място, на което е указано по хандрис № 445 от 26 април 1894 г. 

4Геодезията сочи ул. „Даме Груев“ № 6
Гробът на Левски според Николай Иванов и проф. Ненчев се намира на ул. „Даме Груев“ № 6, непосредствено до Министерството на земеделието, почти по средата на улицата. Там са се намирали единствените християнски гробища, като парцелът е дарение от богата дама и единствено за това място има свидетелски показания, че е погребан Апостола. 
Точно на това трасе е бил бившият булевард „Бъкстон“. През 1937 г. се открива погребение. Малко след Освобождението гробището се премахва, като се раздава за имоти за жилища на герои от войните. Прави се нова улична мрежа. Имало е стар параклис, за който се знае, че до него е бил гробът на Левски. 
Съвременната ул. „Позитано“ е почти продължението на ул. „Даме Груев“. Точно на ъгъла там има къща, която е заснета на съвременния кадастър и фигурира и на старото кроки – геодезическа скица. Това е отправната точка за ориентация по азимут. На другия ъгъл има друга къща, която не е изменяна. По тези два репера двамата установяват мястото с точност до метър.  
 

И бесилото е било на друго място

Дори и мястото на паметника на Левски в София днес не е на същото място, на което е било бесилото му. Според документи и свидетелски показания 3лобното място на Апостола на свободата е било по-долу – при Царските конюшни. Очевидци навремето твърдят, че когато Левски бил обесен, тялото му се вкочанило от студа и циганчетата от близката махала го побутвали на бесилото, за да проверят дали е жив още. 

Подходящ е стъклен паваж
Едно евентуално откриване на гроба на Левски би променило много България и българите. Ние правим тържествени зари проверки пред Паметника на незнайния воин и в това няма нищо лошо. Но имаме  знаен воин, това е Апостола на българската свобода Васил Левски, и трябва да знаем къде е бил погребан той. Не е нужно навсякъде да правим паметник,2 достатъчно е да покажем с един стъклен паваж например мястото на погребението. Така ще се експонира и параклисът или поне остатъците от него, които се намират на около един метър под съвременното ниво на улицата, твърди проф. Ненчев. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top