Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воините ползват дрон, който разпознава лица

[post-views]
Воините ползват дрон, който разпознава лица

DSC06031– Господин бригаден генерал, кога ще бъде създадено Съвместното командване на специалните операции (СКСО), след като на 16 май парламентът прие на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили?
– Промените в ЗОВС влязоха в сила от датата на обнародването им в Държавен вестник – 28 май 2019 г.  Основната причина, за да се създаде това Съвместно командване за специалните операции, е необходимостта от такава структура, която да е синхронизирана с подобните структури в страните от НАТО, като нива на управление, наименования, функции и задачи. И най-вече за изпълнение на задачи в рамките на въоръжените сили, които произтичат от отговорности по заплахи, пряко свързани с бързо променящата се среда за сигурност. В момента ролята на Специалните сили в НАТО и в световен мащаб е първостепенна и ясна в това отношение. Убеден съм, че всичко, което е планирано и представено многократно от 2014 г. досега, като етапи и планове за развитие на Специалните сили, ще бъде направено, като реализацията ще започне така, както го изисква законът – в най-бързи срокове. Това, което заедно с началника на отбраната сме презентирали пред най-висшия форум на Специалните сили на НАТО – конференцията на командира на Специалните сили на НАТО, преди повече от година в Пловдив, ще бъде реализирано. Нямам съмнение, че министърът на отбраната и началникът на отбраната ще направят необходDSC06111имото, така че поетите ангажиментите да бъдат изпълнени в най-кратък срок.
– Какви изводи бихте направили от подготовките и ученията, в които участваха Специалните сили през първата половина на годината? 
– Ние задълбочаваме и надграждаме това, което сме правили до този момент с нашите съюзници от НАТО, най-вече с формирования на Специалните сили на САЩ и  нашите съседни държави, както и с някои страни, които още не са в Алианса. Наскоро завърши съвместната подготовка със Специалните сили на Гърция, тук на наша територия, на която присъстваха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и началникът на Генералния щаб на Гърция генерал Христос Христодулу. Тя бе по плана за сътрудничество, който имаме с Гърция. Проведохме и продължаваме да имаме съвместни подготовки със Специалните сили на САЩ, Унгария и Румъния. С формирование на Северна Македония DSC06143имахме учение на тяхна територия. Участвахме и в летателни подготовки у нас. Тези всички подготовки, в които участват повече страни, са много полезни, защото по този начин се заздравява добросъседството на Балканите, повишава се оперативната съвместимост между Специалните сили на съседните държави. А когато са в рамките на НАТО, естественно, се повишава и оперативната ни съвместимост в Алианса. В края на краищата, те се правят в името на цели, които ние имаме. Също така, през тази година започнахме по-ритмично парашутната ни подготовка. В дни, в които и метеорологичните условия позволяват, се правят достатъчно количество парашутни скокове – и бойни, и тренировъчни, с въоръжение и без въоръжение, а ще започнем и подготовка нощем.
– По време на българско-гръцката съвместна подготовка бе използван дрон – дистанционно управляемата летателна система  „Аеросонда“ МК 4.7. Съобщено бе, че ако тя запомни лицето на човек веднъж, вече може да го разпознава във всякакви условия, дори в град сред много хора. Бихте ли пояснили някои от нейните възможности? 
– Ние започнахме въвеждането на тази система преди повече от месец. Ако може така да се каже – всички тестове и изпитания минаха отлично. Имаше представители и на прозводителя, и от въоръжените сили на САЩ, и от българската фирмDSC06145а посредник. Всички дадоха изключително добри оценки на това, което правят нашите военнослужещи. Те преминаха обучение в САЩ на различните позиции, така че да могат като екип да осъществяват експлоатацията и използването на „Аеросонда“ МК 4.7. Ще кажа само, че ние експлоатираме тази система с три пъти по-малко състав, отколкото трябва да бъде в нормални условия, а това е доста натоварващо. Надявам се скоро и този въпрос да бъде решен, защото да експлоатираш една система, която струва милиони долари и увеличава в пъти нашите способности за разузнаване, за мониторинг и за взимане на решения с нещатно формирование не е никак лесно. „Аеросонда“ МК 4.7 има изключителни способности за разузнаване и на лица, и на формирования. Може да се използва при всякакви условия, при всички операции и мисии на Специалните сили. Системата е незабележима дори и на доста ниска височина, безшумна е и дава много информация. Пробвахме я по време на българско-гръцката подготовка. Тя дава възможност в реално време да се взимат конкретни решения на базата на информация и картина, когато обстановката го налага. Засега тренировките вървят с отлично взаимодействие и синхрон с всички други институции от системата на Българската армия и извън нея, като координация, взаимодействие при полетите и т.н. „Аеросонда“ МК 4.7 я тествахме при изпълнение на реални задачи с ВВС. Ако е заявена по съответния ред, системата може да се използва от другите компоненти на Българската армия, включително и от други структури. Убеден съм, че тази система, с тези способности е национално средство. И предполагам, че ще имаме възможност да обясним това на нашето държавно ръководство и от тук нататък мисля, че е целесъобразно, когато има възможност и е необходимо, „Аеросонда“ МК 4.7 да се използва и да се взимат решения на базата на информацията, получена от нея. 
– Специалните сили участват активно в националната информационна кампания за популяризиране на военната професия на Министерството на отбраната „Бъди войник“. На събитието в Кърджали имаше голям интерес към направените демонстрации. В тази връзка какво е окомплектоването с личен състав на 68-а бригада „Специални сили“? 
– В края на юни изтича срокът за подаването на документи за поредния наш конкурс. По този начин всички, които завършват средното си образование, ще имат възможност да подготвят пълния комплект от документи. Изпитите ще бъдат скоро след това – в началото на юли. Обявили сме последните вакантни войнишки 40 места и се надяваме да ги попълним. Срещали сме се с кандидатите и дано някои от тях не отпаднат на медицинските тестове. 
– Продължава ли ремонтът във втори район на бригадата?
– На двата основни корпуса и на някои други помещения бе извършен цялостен ремонт на покривите, което беше първостепенна задача. Падналите дъждове показаха, че ремонтите са извършени качествено. Почти е изградена и отоплителната система във втори район. Надяваме се, че през новия отоплителен сезон ще имаме парно отопление и топла вода, което сме очаквали от толкова много години.
– Ще чествате ли отново Празника на Пловдивския гарнизон –  4 юли? 
– Ще отбележим достойно Празника на гарнизона – 4 юли. Кулминацията ще бъде на площад „Шести септември“ поради това, че площад „Централен” е в ремонт”. Така че маршът на формированията този път ще бъде в обратна посока. На следващия ден – 5 юли, е ВИП денят на сертификацията на поредната Тактическа група, която започва от 1 юли и ще се проведе в пункта за постоянна дислокация и на СУЦ „Црънча“. 

Силни овации за командосите

Пред огромен строеж в Кърджали една самотна 122-мм гаубица напомня, че тук се е намирал някогашният 87-и артилерийски полк. В града са били дислоцирани също 17-и реактивен дивизион и 17-и сапьорен батальон от състава на славната 17-а дивизия. 
Сега в Кърджали няма военни формирования. Вероятно заради това по-голям интерес предизвика провеждането на
Националната информационна кампания за популяризиране на военната професия на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Часове преди началото на събитието организацията по подготовката ръководеше началникът на Военното окръжие в Кърджали подполковник Евгени Енчев – последен командир на 34-ти  механизиран батальон в Момчилград, наследник на 34-ти мотострелкови полк. Отрано тук бяха и служители на Военното окръжие в Пловдив начело с неговия началник полковник Лъчезар Демирев. 
Осигурени бяха щандове за Сухопътните войски, ВВС,  ВМС, Специалните сили, Националната гвардейска част, служба „Военна полиция“ и Централното военно окръжие. Техните представители раздадоха информационни материали и обясниха на присъстващите ученици от гимназиите в града какви конкурси за приемане във въоръжените сили предстоят и каква е спецификата на военната служба. Пресконференция дадоха командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев и подполковник Евгени Енчев. Обявено бе, че е засилен интересът към армията и че Кърджали е 16-ият град, в който се провежда кампанията „Бъди войник”.
На статичен показ Специалните сили представиха част от своето въоръжение и оборудване. Те заслужиха силни овации при демонстрацията на някои от способностите си – спускане от сграда с въже, прецизна стрелба с маркиращи боеприпаси, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложник, техники от ръкопашeн бой… 
В театър „Димитър Димов” концерт изнесоха  Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Представителният духов оркестър на ВВС. На събитието присъстваха областният управител на област Кърджали Никола Чанев, кметът на града Хасан Азис, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” към МО, полковник Георги Петков – началник на Централното военно окръжие, ученици от гимназии в Кърджали и училища от близките села, както и много деца с техните родители.

DSC06101Кърджали ще посрещне 
второ издание 
на „Бъди войник“

Министерството на отбраната възнамерява да направи второ издание на кампанията „Бъди войник” в Кърджали. На 12 юни т.г. не са постигнати поставените цели – пред широката общественост в града да бъдат демонстрирани способностите и професионалните умения на военнослужещите от Специалните сили и да бъде дадена възможност на голям брой младежи да се запознаят с военната служба по време на информационната борса, посочиха от МО.
Основна причина за това е липсата на координация, поради което е допуснато на този ден да бъдат проведени едновременно две важни за града събития – Открита сцена на талантите, организирана от Детски и младежки DSC06069парламент към ОДК – Кърджали и Младежки клуб към ОСНВ – Кърджали, и кампанията „Бъди войник” с динамичен и статичен показ на Силите за специални операции и информационна борса. По вина на общинските власти двете мероприятия, които целят една и съща аудитория, се провеждат по едно и също време на много близки места.
Така е пропуснат шансът хората да се запознаят отблизо с Българската армия – институцията, която дава възможност на младежи от различни социални и етнически общности да намерят своето призвание в служба на Родината, изтъкват от МО. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани