Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган призна поражението в Истанбул – кандидатът на опозицията спечели и втория вот

[post-views]
Ердоган призна поражението в Истанбул – кандидатът на опозицията спечели и втория вот

EKREMУправляващата в Турция партия на президента Ердоган окончателно загуби Истанбул. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу постигна убедителна победа на втория вот за кмет на най-големия турски град. При рекордно висока избирателна активност Имамоглу получава близо 54 на сто от гласовете срещу 45 % за опонента му – бившия премиер Бинали Йълдъръм.

Вторият вот за кмет на Истанбул, произведен след като по искане на управляващите изборните резултати от март бяха анулирани, доведе до масова мобилизация в редиците на опозицията и направи победата на Екрем Имамоглу още по-впечатляваща. Близо 85% от имащите право на глас се явиха пред урните, а резултатите показват, че разликата между двамата основни кандидати се е увеличила. Ако на първия вот Имамоглу победи Бинали Йълдъръм с около 13 хиляди гласа, то в неделя маржът надхвърли 770 хиляди.

Триумфът на социалдемократите слага край на четвърт век неизменно управление на Партията на справедливостта и развитието в икономическата столица на Турция. С лозунги „Демокрацията победи“ хиляди хора изпълниха улиците на Истанбул, за да приветстват новия си кмет.

„В Истанбул ще има демокрация. Това е нещо голямо и скоро всички ще се убедят. Поддръжниците на властта също ще видят и ще повярват в Имамоглу.“

С харизматичната си фигура Екрем Имамоглу бързо се превърна в новата звезда в турската политика. Победата си той определи като нова страница, която ще бъде изписана със справедливост, равенство и любов.

Екрем Имамоглу – новоизбран кмет на Истанбул:

„Ще приемем всички. Заедно ще изградим демокрация и правосъдие в този град. Обществото ще бъде възнаградено със свободи.“

Бившият премиер и дясна ръка на президента Ердоган – Бинали Йълдъръм, не скри разочарованието си от загубата, но за разлика от вота през март, този път не оспори резултата и призна поражението.

Бинали Йълдъръм – загубил кандидат за кмет на Истанбул:

„Изборите означават демокрация. Днес, с този вот още веднъж доказахме, че демократичният процес работи безупречно в Турция.“

Самият президент Реджеп Таип Ердоган, който по време на предизборната кампания нарече Имамоглу лъжец и чужд агент, също поздрави победителя и подчерта, че народната воля е възтържествувала за пореден път.

Най-ново

Единична публикация

Избрани