Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално Марк Еспър оглави временно Пентагона

[post-views]
Вашингтон в окото на политическата буря: Тръмп иска пари за стена с Мексико, Конгресът не позволява

Donald TМарк Еспър официално пое поста на временно изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ. Еспър има богат военен опит и преди да поеме временно Пентагона беше министър на сухопътните войски на САЩ.

Като министър на Сухопътните войски на САЩ Еспър е запознат с българската армия. Припомням, че през септември миналата година той посети полигона край Ново село, за да наблюдава съвместните българско-американски учения. Тогава пред камерата на ВТК Еспър посочи богатия опит, който е натрупал след срещата му с българските военнослужещи.

Американското министерство на обраната няма постоянен шеф от 2018 г, след оттеглянето на Джеймс Матис, повод за което стана несъгласието му с политиката на Доналд Тръмп в Сирия, в частност изтеглянето на американските военни от страната.

Пентагона временно оглави Патрик Шанахан, но преди няколко дни той изненадващо обяви, че се оттегля от процеса по назначаването му като титуляр на поста. След това американският президент Доналд Тръмп обяви, че Марк Еспър ще поеме Пентагона и обяви, че той е новата му номинация за една от най-важните позиции в САЩ.

За да влезе в длъжност Еспър трябва да получи одобрението на Конгреса. Очаква се тази седмица той да участва в срещата на военните министри на НАТО в Брюксел.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани