Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО даде ултиматум на Русия заради договора за ядрените оръжия

[post-views]
В Брюксел продължава срещата на външните министри на НАТО

NATO STOLTENBERGНАТО е готова да предприеме необходимите ответни мерки, ако Русия не се върне към Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден достъп до 2 август. Това предупреди генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящата среща на военните министри от алианса в Брюксел.

Столтенберг не уточни какви ответни мерки ще предприеме НАТО, ако Русия не се върне към изпълнението на договора за ядрените оръжия. Едно е ясно обаче, Алиансът не планира да разполага нови ядрени ракети на територията на Европа, подчерта Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Много пъти призоваваме Русия да поема по един отговорен път. За съжаление не виждаме никакви индикации, че Русия има намерения да го направи и дори  продължава да разработва и разполага ракети.“

Ответните мерки ще имат изцяло отбранителен характер и докато Русия разполага нови ракети в Европа, НАТО трябва да подсили отбранителния си и възпиращ потенциал, подчерта Столтенберг. Той възнамерява да повдигне въпроса на насроченото за другата седмица заседание на Съвета НАТО – Русия. В Брюксел военните министри ще обсъдят още задълбочаването на сътрудничеството между Алианса и ЕС, в частност развитието на модерните технологии.  За първи път военните министри ще обсъдят и способностите на Алианса в космическите технологии.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани