Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Актуални въпроси от дневния ред на НАТО обсъдиха министрите на отбраната на страните-членки на среща в Брюксел

[post-views]
Актуални въпроси от дневния ред на НАТО обсъдиха министрите на отбраната на страните-членки на среща в Брюксел

ZMO_BriukselРедовна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе на 26 и 27 юни 2019 г. в Главната квартира на Алианса в Брюксел, Кралство Белгия. В нея участва българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Непосредствено преди началото на срещата беше проведено отделно заседание във формат участници в инициативата „Концепция рамкова държава“, на което бяха обсъдени актуалното състояние на дейностите по инициативата и перспективите пред тях.

Основният форум започна със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „29“, на което бяха разгледани последствията за сигурността на Алианса от нарушаването на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие и възможните мерки и действия, които НАТО ще предприеме в случай на прекратяване на Договора.

Първият ден от срещата завърши с работна вечеря с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Във фокуса на дискусиите бяха въпроси от областта на въздействието на иновационните технологии върху възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса, сътрудничеството между НАТО и ЕС и напредъка по прилагането на приетите мерки за сътрудничество. В своето изказване по време на работната вечеря заместник-министър Запрянов изтъкна, че новите технологии са съществен фактор при формирането на отбранителните способности на Алианса и своевременната военна оценка на потенциалното им въздействие върху средата за сигурност и отбрана е от съществено значение.

По време на втората работна сесия на министрите на отбраната днес, 27 юни, дискусиите се съсредоточиха върху засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и справедливото споделяне на разходите. В своето изказване заместник-министър Запрянов подчерта, че най-добрият начин за демонстриране на нашето единство и трансатлантическа солидарност е чрез съвместни действия за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса чрез продължаващите усилия на съюзниците за изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната в трите направления – разходи, способности и принос.

Срещата завърши със заседание на представителите на страните-участници в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“, на което бяха обсъдени дългосрочният ангажимент на НАТО към Афганистан и подкрепата за политическото разрешаване на конфликта в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани