Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривиха моста „Моранди“ в Генуа – при срутването му миналата година загинаха 43-ма души

[post-views]
Взривиха моста „Моранди“ в Генуа – при срутването му миналата година загинаха 43-ма души

Bridge collapses on Genoa highwayВзривиха носещите колони на моста „Моранди“ в италианския град Генуа. Конструкцията беше унищожена след като част от нея се срути през август миналата година и погреба под останките си повече от 40 души.

Близо година след черния 14-и август, с контролирани взривове строителни експерти сринаха двете носещи колони на виадукта, изградени от 4 500 тона бетон и стомана.

Повече от 3400 души, живеещи в близост до съоръжението бяха евакуирани преди експлозиите. На място бяха позиционирани и водни резервоари, с които да се избегне прахово замърсяване на района. Експерти изразиха сериозните си опасения, че заради наличието на азбест фините прахови частици могат да се окажат смъртоносни. Това принуди граждански организации да разположат екипи, които да следят нивото на замърсяване на въздуха.

Припомняме, че мостът пропадна при проливен дъжд миналата година. 43-ма души загинаха, когато част от конструкцията се срути и намиращите се на нея автомобили паднаха от 45 метра височина.

Случаят повдигна ожесточен дебат относно сигурността на италианската пътна инфраструктура. Мостът „Моранди“ беше едно от основните транспортни съоръжения в Италия. Като част от натоварената мрежа от магистрали А10, той обслужваше италианската Ривиера и свързваше северната част на страната с Франция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани