Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови 100 места откриват във флота

[post-views]
Нови 100 места откриват  във флота

vmsЩурвалът да е в правилната посока
Винаги сме държали щурвала в правилната посока независимо от това, какви малки отклонения на големия кораб – Флотилия бойни и спомагателни кораби, е правил, той е държал винаги верния курс. С тези думи флотилен адмирал Чубенков се обърна към вицеадмирал Петев по време на тържество в щаба на флотилията. За нас винаги ще останат добрите спомени, защото няма да крия, имало е понякога и търкания, и разногласия, допълни той.
Искам да ви благодаря лично от мое име, от името на всички офицери от ръководството за това, че отделяхте най-голямо внимание на съединението Флотилия бойни и спомагателни кораби, което е гръбнакът на ВМС, изтъкна флотилен адмирал Чубенков. Той подари на вицеадмирал Петев картина. В нея са изобразени брегът на пункта, морето и остров Св. Анастасия.
Писано е в Библията: Ако Бог не опази града, напразно бди стражът, ако Бог не благослови строежа, напразно се трудят зидарите, каза отец Стилиян в поздравлението си към вицеадмирал Петев. Той напомни и думите на Христофор Колумб при прекосяването на океана: нека това море ни донесе така желаните мечти, както сънят довежда мечтите на хората. Нека тези мисли, които ви цитирам, ви съпровождат, за да мечтаете и вие, за да знаете, че сте носител на една изключителна вяра, култура, традиции, обичаи, които са уникални, допълни отец Стилиян и запя „Многая лета…”, при което присъстващите хорово пригласяха. 

vmsЕкипажите отдадоха чест на командира
Строени на борда на корабите си, екипажите от пункта отдадоха чест на досегашния командир на ВМС. Вицеадмирал Петев, придружен от флотилен адмирал Чубенков се качи на борда на кораб „Агалина”. Плавателният съд направи широк завой в залива на пункта, като премина покрай фрегатите „Дръзки” и „Верни”, край корветата „Решителни” и другите плавателни съдове. Такава церемо    нията се прави винаги, когато се изпраща морски старши началник. В зависимост от това каква единица е командвал, целият екипаж се строява и отдава чест.
„Няма как човек да бъде безразличен към всичко това, което се случва. 30 години, най-добрите от моя живот, са посветени на флота. Разбира се, не завършвам своята военна служба, слава богу. Казвам довиждане, но не сбогом на флота. Има малко тъга. Но от друга страна съм изключително радостен, защото съм убеден, че хората, които остават или поемат след мен този пост, ще се справят по същия начин, защото традициите са затова, за да бъдат вечни”, коментира вицеадмирал Петев за в. „Българска армия”.

vmsЗа първи път от 32 г. не съкращаваме, а каним българи под флага на ВМС, каза вицеадмирал Петев
Радвам се, че за пръв път от повече от 32 г., от 1 юли ВМС ще увеличат своя числен състав със 100 човека. Това каза вицеадмирал Митко Петев, който 
до 23 юни беше командир на Военноморските сили
а от тази дата вече е военен представител на началника на отбраната във военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел, Белгия. На церемония в Пункт за базиране Бургас той си взе довиждане, но не сбогом с моряшкия строй.
В началото на ритуала беше прочетен указът на президента и заповедта на министъра на отбраната за повишаване в звание и назначаване на новата длъжност на доскорошния командир на ВМС.  
„Още в първия ден, когато бях назначен за командир на Военноморска база (ВМБ) – Бургас, след това командир на ВМБ–ВМС, впоследствие – командир на ВМС, знаех, че дните са броени. Не знаех, разбира се, докога. Но знаех, че всеки един ден има значение. Затова съм се стремял винаги да направя така, че следващият ден да бъде по-добър”, сподели вицеадмиралът пред строя.
„Във всички тези мои усилия не бях сам. Имах съмишленици, хора, с които работихме. Имаме една свещена дума, с която можем да обрисуваме точно това семейство, която е – екипаж. 
Екипажът е нещо свещено за българския моряк
Това е неговото професионално семейство. Това са хората, които при беда и при радост са до него. Такива бяхте вие за мен и ще продължите да бъдете, защото няма бивши моряци”, изтъкна той. Вицеадмирал Петев посочи, че думата моряк е звание, което не се присвоява нито с укази, нито със заповеди, а се спечелва с труд, всеотдайност, сърце и душа. Радвам се, че пред себе си виждам именно такива моряци, допълни той.
Вицеадмирал Петев сподели радостта си, че числеността на военния флот ще се увеличи със 100 души. За първи път от 32 г. няма да съкращаваме, а ще поканим българите под флага на ВМС, изтъкна той. И сподели гордостта си, че по време на операции и учения фрегатите „Дръзки” и „Верни” са развели българския флаг над Черно и Средиземно море. Убеден съм, че усилията, които се полагат фрегатата „Горди” да поеме по фарватерите на службата ще се увенчаят с успех, допълни вицеадмирал Петев. Той похвали също моряците от 6-и дивизион, които са доказали, „че да служиш на противоминните кораби е нещо повече от военна служба”. Отправи благодарност и към воините от 96-и отряд кораби със спомагателно назначение, „където тихо, полека, но с всеотдайност те изпълняват своя моряшки дълг”. Същото мога да кажа и за регионалния оперативен център, както и за формированието в Росенец, допълни той.
С думи на благодарност вицеадмирал Петев се обърна към командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, към командването на флотилията и целия личен състав на пункта за базиране – Бургас, както и към изпълняващия неформалната роля на полкови свещеник за пункта отец Стилиян от храма „Св. Никола” в Черноморец. Значителна част от моята служба протече именно тук – в Пункт за базиране Бургас, чувствам се емоционално, душевно и духовно свързан с вас и ще остана завинаги такъв
благодаря ви, завърши словото си вицеадмирал Петев сред ръкоплясканията на присъстващите. В чест на 140-годишнина от създаването на ВМС и в знак на благодарност за съвместната служба той награди военнослужещи с луксозно издание на военноморската история от контраадмирал Йордан Вариклечков.
С „Довиждане, господин вицеадмирал!” и тържествен марш строят се раздели с доскорошния командир на флота, който се отправи към новата си длъжност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани