Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Търговия и сигурност: В Осака започна срещата на върха на Г-20

[post-views]
Търговия и сигурност: В Осака започна срещата на върха на Г-20

G-20- Osaka

В японския град Осака започна срещата на върха на лидерите на страните от Г-20. Темите на двудневния форум са търговията, въпросите свързани с глобалната сигурност и промените в климата.

По традиция форума беше открит със семейна снимка на лидерите на най-развитите икономики в света, които се събират всяка година, в търсене на баланс в глобалната търговия и сигурност.

Тази година форума ще мине под сянката на задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай, напрежението около Иран, както й борбата с промените в климата. Очаквано това насочи камерите върху американския президент Доналд Тръмп, който  проведе няколко двустранни срещи, включително с германския канцлер Ангела Меркел, с която обсъди икономическите реформи в Украйна, както и напрежението около Иран.

Американският президент проведе и среща с руския си колега Владимир Путин, след която заяви, че след темите е била и тази за разоръжаването.

На въпрос на журналист дали Тръмп е повдигнал въпроса за руската намеса в американския политически живот, американският президент размаха шеговито пръст към Путин, като му каза „да не се меси в изборите“.

С голям интерес ще се следи и очаквана среща между Доналд Тръмп и китайския лидер Си Дзинпин, с който най-вероятно ще обсъдят съществуващите си търговски спорове.

За първи път от години сериозно място по време на дискусиите ще вземе въпроса с промените с климата, който беше поставен в дневния ред от френския президент Еманюел Макрон.

Форматът Г-20 е създаден през 1999г, като допълнение на Г-7. През годините срещата на големите 20 икономики в света от неофициална инициатива се превърна един от стълбовете на глобалната финансова сигурност, особено след световната икономическа криза през 2008г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани