Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еньовден на Момина скала

[post-views]
Еньовден на Момина скала

DSC_0888 Богомил Вълков
За четвърта поредна година Столичната библиотеката се представи с библиобус и планинско четене на поезия навръх Еньовден във Витоша. Изявата бе част от инициативата „Библиотека в планината” и кампанията „Зелени пътеки към библиотеката“. Близо 1500 столичани и гости на столицата едва се побраха на поляната пред хижа „Момина скала”, където организаторите от Национален кDSC_1004омитет „Петър Димков” и Дирекцията на природния парк бяха подготвили сцена на открито с добро озвучаване. 
Празникът започна с поход от Княжево по маркираната пътека с мисли на Петър Димков „Aлея на билките”. По обяд на поляната пред хижата стартира фолклорна програма, където посетителите се включиха при възстановка на стари народни обичаи – провиране под арка от 77 и половина билки, „медена питка”, ръсене с „мълчана вода”. Деца, които участваха в конкурса за детска рисунка „Нарисувай ми билка”, получиха награди от организаторите, а на поляната се извиха народни хора. Фотоизложбата „Очи между клоните”, чийто автор е Алпер Османов, показа през окото на фотообектива горски мотиви с акцент животни от дълбините на горите.
Директорката Юлия Цинзова заедно с екипа си изнесоха част от книгите сред природата, за да дадат възможност на посетителите на Витоша да станат читатели и да получат като подарък книги от библиотеката. 150 души си взеха безплатна едногодишна читателска карта, за да ползват книжните фондове на Столична. Първата карта взе малката Лъчезара Георгиева, а на открити щандове отвън бяха подредени интересни заглавия от книги на Петър Димков, издания, свързани с празника, билките и природосъобразния начин на живот. 
Планинското четене откри поетичната гордост на в. „Българска армия“ Лъчезар Лозанов, последваха го Йордан Евтимов и младият, с особена звучност на стиха Георги Гаврилов. Пред автобуса библиотека се изви опашка, а поетите раздаваха автографи и разговаряха с посетителите на щандовете. Планинската къщичка на „МоминаDSC_0898 скала” беше заредена с нови книги. Денят завърши с песни, хора и рецитации на деца. Немалко от тях споделиха знанията си за различните билки и цветя, разказаха представитDSC_0952е си за животните и преживяванията си в гората и планината.

Най-ново

Единична публикация

Избрани