Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кървав атентат в Афганистан – камион-бомба уби и рани десетки в Кабул

[post-views]
Кървав атентат в Афганистан – камион-бомба уби и рани десетки в Кабул

KABUL

Кърваво нападение с камион-бомба разтърси афганистанската столица Кабул. Информацията за жертвите е противоречива. Според катарската телевизия Ал Джазира при атаката са загинали най-малко 10 души, а други 68 ранени. Агенция Ройтерс, позовавайки се на официални лица, съобщава за над 100 пострадали, половината от които деца.

Талибаните поеха отговорност за нападението от тази сутрин, разиграло се на метри от афганистанското министерство на отбраната в Кабул.

Това, което е известно е, че атаката е започнала след мощна експлозия, причинена от камион-бомба. Последвала престрелка със силите за сигурност и след нея трима нападатели успели да щурмуват намираща се наблизо сграда.

По непотвърдена информация нападателите са неутрализирани, но според очевидци, цитирани от агенция Ройтерс, епизодичните престрелки продължават.

Районът остава отцепен от специалните части, които са евакуирали повече от 200 души.

Нападението става на фона на продължаващите преговори между САЩ и афганистанските талибани, които от месеци се опитват да сложат край продължаващия от 18 години конфликт.

Въпреки мирните преговори боевете между международно призната централната власт в Кабул и бунтовниците продължават с пълна сила. През деня афганистанското министерство на отбраната обяви, че е ликвидирало близо 70 бунтовници в общо 11 провинции на страната, докато талибаните твърдят, че за последните 24 часа са убили 170 служители на силите за сигурност. И двете страни се обвиняват взаимно, че преувеличават цифрите, за да вдигнат морала в редиците си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани