Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейските лидери ще търсят компромис за топ постовете в ЕС във вторник

[post-views]
ЕС с пети пакет от санкции срещу Русия заради Украйна

EU

Извънредната среща на европейските лидери за избор новите висши постове в ЕС завърши без споразумение, след 18 часа интензивни преговори в Брюксел. Разговорите се очаква да продължат във вторник ранния обяд българско време.

Това беше втората среща на върха, посветена на въпроса за избор на новите висши постове в ЕС. Най-оспорваното място е това на председател ЕК, защото различията там са най-големи. Основният сблъсък е между кандидатът на социалистите и настоящ заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, който получи подкрепата, както на европейските социалисти и либералите. Другият фаворит за поста е председателят на ЕНП Марк Вебер, но неговата кандидатура срещна твърдата съпротива на Франция. Българският премиер Бойко Борисов коментира в Брюксел, че по всичко личи, че  работещия модел ще е Франс Тимерманс да оглави комисия, а Марк Вебер да стане председател на ЕП. 

Освен председател на ЕК, лидерите трябва да изберат и председателите на другите ключови институции, като ЕС, ЕП, ЕЦБ и бъдещия върховен представител на блока за външната политика и сигурността.

Какво и да решат европейските лидери крайната дума ще има ЕП, който трябва да избере следващите лидери на ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани