Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов опит да разпределят топ поставете в ЕС

[post-views]
Посланиците на ЕС одобриха осмия пакет санкции срещу Москва, включващ ценови таван за руския петрол

EU

В Брюксел продължават преговорите между европейските лидери за разпределянето на топ постовете в ЕС. Основната битка е за поста на председател на ЕК. Лидерите трябва да предложат и кандидати за другите ръководни постове, като този на ЕС, ЕЦБ и бъдещия върховен комисар за ЕС.

Очакванията за тежка битка между страни-членки при разпределянето на топ постовете в ЕС се оправдаха.

Трети ден европейските лидери не могат да намерят консенсус за това, който да оглави една от най-влиятелните институции, каквато е ЕК. Най-големи шансове имаше сегашният й заместник-председател, холандският социалист Франс Тимерманс. Малко преди да бъдат подновени преговорите във вторник стана ясно, че лидерите на страните-членки в Източна Европа не са склонни да го подкрепят. Междувременно френският президент Еманюел Макрон представи нов план, в която предлага председател на ЕК да стане германският военен министър Урсула фон дер Лайен, а председател на ЕЦБ Кристин Лагард, която в момента оглавява МФВ. Според анализатори планът на Макрон е печелиш, защото и Франция и Германия ще имат свои кандидати.

Кандидатурата на Урсула фон дер Лаейн може да получи и подкрепата на Италия, след като премиерът Антонио Конте заяви, че комисията трябва се оглави от жена. Освен за ЕК пазарлъците се водят и за председател на ЕП, където списъка с кандидати също не е малък. Един от тях е лидерът на ЕНП Манфред Вебер, след победата на партията на изборите за Европарламент. Наред с неговата кандидатура в списъка с имена се появи и това на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. На този етап шансовете на европейските лидери да постигнат споразумение е малък, а ако не успят, то процедурата по избор на новите ръководни постове ще отиде в новия ЕП, който след вота в края на май е по фрагментиран от всякога, а първият му работен ден започна със скандал.   

Братанските депутати от партия Брекзит обърнаха гръб по време на химна,  полските националисти отказа  да станат прави, а либералите се появиха със жълти жилетки с надпис „Спрете Брекзит“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани