Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италианецът социалист Давид-Мария Сасоли е новият шеф на Европейския парламент

[post-views]
Италианецът социалист Давид-Мария Сасоли е новият шеф на Европейския парламент

sasoli eu

Италианският евродепутат от листата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Давид-Мария Сасоли е навият председател на ЕП. Той ще замени на поста сънародника си Антонио Таяни. Междувременно стана ясно, че номинираната за председател е ЕК Урсула дон дер Лайен е поискала от новия ЕП да ускори процедурата за избора й.     

63-годишният Давид-Мария Сасоли от Прогресивния алианс на социалистите и демократите ще е седмият италианец заемал поста председател на ЕП. Той беше избран с пълно мнозинство от 345 гласа, при подадени 667 валидни бюлетини. След него се нареди чехът Ян Захридил от Алианса на консерваторите  и реформистите в Европа, който събра 160 гласа. Трета с 119 гласа се класира лидерът на зелените германката Ска Келер, следвана от кандидата на Обединената европейска левица- испанката Сира Геро. Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев още снощи оттегли кандидатурата си.-

В първите си думи като председател Давид-Мария Сасоли заяви, че Европарламентът се нуждае от ново мислене, мъдрост и смелост, за да върне ЕС към духа на основателите на общността, които са разменили войната и национализма за мира и равенството.

Давид-Мария Сасоли – председател на ЕП:

„На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса за сближаване и да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, но трябва да искаме повече.“

Сасоли, който е журналист с 30-годишен опит, е евродепутат от 2009 г. и един от 2014 та -заместник-председатели на ЕП, засегна и темите, свързани имиграцията, климатични промени, правата на малцинствата. Той призова останалите европейски институции да продължат започналия процес по разширяването на ЕС към Западните Балкани. Следващата задача на ЕП е да одобри или отхвърли намираните от европейските лидери кандидати за другите ръководни постове. След тридневен маратон европейските лидери предложиха германския военен министър Урсула Фон дер Лайен за председател на Комисията, директора на МВФ Кристин Лагард  за председател на ЕЦБ, белгийският премиер Шарл Мишел за председател на ЕС, за първи дипломат на 28-членния блок беше номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани