Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на бойния празник на гарнизон Пловдив

[post-views]
През 2018 г. за първи път броят на постъпващите на военна служба е по-голям от броя на напускащите

6-7-voenni-koziruvatМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на честването на бойния празник на гарнизон Пловдив на 4 юли, четвъртък. В него ще се включат военнослужещи и цивилни служители от военните формирования: Сили за Специални операции, 3-а авиобаза – Граф Игнатиево, 24-а авиобаза – Крумово, 110-и логистичен полк и 91-и инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, Регионална служба „Военна полиция”, Военна болница – Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования. Празникът се отбелязва за четвърта поредна година.

Програма:

19.30 ч – тържествено шествие на представителните блокове на военните формирования от площад „Стефан Стамболов“ до площад „Съединение“;

20.10 ч – отслужване на заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и свещенослужители от Пловдивската митрополия за загиналите във войните воини от гарнизона;

20.25 ч – полагане на венци и цветя пред паметника на Съединението;

21.00 ч – тържествена проверка (заря). Слова на началника на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Празнични илюминации.

***

Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли нов стил) е обявена за боен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на битката при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война (1913 г.). В променените условия в България след 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен и остава само споменът за военните победи и парадите на площада в памет на достойните пловдивски воини до възстановяването му през 2016 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани