Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва отхвърли ултиматума на НАТО – изтегли се от Договора за ликвидиране на ядрените ракети

[post-views]
Ядрените кошмари от 80-те години се завръщат

USA_RussiaМосква официално се изтегли от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег. Президентът Владимир Путин подписа закон за преустановяване на руския ангажимент по споразумението за ядрените оръжия, а решение за подновяване на договорката с Вашингтон може да вземе само държавният глава.

Самият закон е публикуван на официалния портал на Държавната система за правна информация. Текстът е приет от Държавната Дума на 18 юни и е получил одобрение от Съвета на Руската Федерация седмица по късно. Разпоредбата влиза в сила веднага след публикуването си.

Повече от 30 години Договорът между Москва и Вашингтон за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег беше крайъгълен камък на ядреното сдържане. Той е първият, който елиминира цял клас оръжия и забранява и двете страни да разработват, произвеждат и разполагат наземни крилати или балистични ракети с обхват между 500 и 5 500 километра.

През февруари президентът Тръмп суспендира участието на САЩ в пакта, обвинявайки Москва, че нарушава споразумението с производството и тестовете на ракети от типа 9M729, които са мобилни, лесни за укриване и способни да пренасят ядрени бойни глави. Последваха отричане и насрещни обвинения от Русия. Стигна се до ултиматум от страна на НАТО за връщане към споразумението до 2 август, който Кремъл, както показва указът на Путин, категорично отхвърли.

Най-ново

Единична публикация

Избрани