Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морска операция край бреговете на Гибралтар – заловиха петролен танкер, нарушаващ сирийското ембарго

[post-views]
Морска операция край бреговете на Гибралтар – заловиха петролен танкер, нарушаващ сирийското ембарго

GRAND DIVAПодразделение на Британската кралска морска пехота задържа край Гибралтар танкер по подозрение, че превозва петрол към Сирия в разрез с постановленията на Европейския съюз. Смята се, че плавателният съд е транспортирал суровина към рафинерията Банияс – собственост на компания, която попада в обхвата на наложените срещу режима в Дамаск санкции.

В ранните часове на деня местните пристанищни власти и органите на реда задържаха петролния танкер „Грейс 1“ и товара му с помощта на отряд морски пехотинци, прехвърлени от Великобритания в Гибралтар специално за акцията. Местното правителство приветства успешната операция и похвали смелите мъже и жени, взели участие в нея. Бъдете сигурни, че Гибралтар остава безопасен и твърдо ангажиран с международния правов ред, основан на ясни правила, заяви първият министър Фабиан Пикардо.

По надлежния ред той е уведомил председателите на Европейските институции за случая и е докладвал за взетите мерки. Брюксел отказа да коментира случая, а испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че британските власти са действали по искане на американските си колеги, Управляващите в Мадрид внимателно следят хода на операцията, която според тях е извършена в испански териториални води.

Все още няма официално потвърждение какъв е произходът на превозвания петрол, според спекулации в медиите идва от Иран. Ясна е само крайната дестинация – рафинерията Банияс в сирийския пристанищен град Тартус. Тя е собственост на държавната корпорация за рафиниране и дистрибуция на петролни продукти, която според Европейския съюз оказва финансова подкрепа на престъпния режим в Дамаск и затова вече 5 години е в забранителния списък.

Най-ново

Единична публикация

Избрани