Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майка на седем деца ще е шеф на Еврокомисията

[post-views]
Майка на седем деца ще  е шеф на Еврокомисията

Урсула фон дер Лайен
С изненадващ резултат приключиха дългите преговори между лидерите на държавите от ЕС за определяне на кандидати за най-високите постове в Съюза. Голямата новина е, че бе постигнато споразумение за издигане на досегашната военна министърка на Германия Урсула фон дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.  Германката бе предложение на френския президент Еманюел Макрон, след като и той, и други европейски лидери отхвърлиха системата на т. нар. „водещи кандидати“, подкрепяна от Берлин. Германия първоначално предлагаше позицията да отиде при водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, но той не срещна достатъчна подкрепа, като решаващи в това отношение бяха възраженията на френския президент Макрон. 

В разгара на продължилите над половин денонощие преговори българският премиер Борисов обяви, че е предложил хърватския си колега Андрей Пленкович като вариант за поста.
Урсула фон дер Лайен е дъщеря на виден германски политик, родена е в Брюксел, тъй като баща й е работил в апарата на Европейската комисия. Завършила е Лондонското висше училище по икономика, а след това – медицина. Говори перфектно английски и френски. Майка е на седем деца. Преди да влезе в политиката, работи като гинеколог. Като верен съпартиец и поддръжник на канцлера Меркел, Урсула фон дер Лайен е оглавявала три различни министерства – първо това на семейните въпроси и младежта, след това – на социалната политика, а от 2013 г. досега е министър на отбраната. 

Шарл Мишел, сегашният служебен премиер на Белгия, подал оставка в края на миналата година, е номиниран за председател на Европейския съвет. Той ще бъде натоварен с нелеката задача, изпълнявана досега от поляка Доналд Туск – да търси допирни точки между европейските лидери. Ако бъде одобрен от парламента, Шарл Мишел ще бъде вторият белгиец на този пост, преди 10 години председател на Европейския съвет беше сънародникът му Херман ван Ромпой. Туск определи Мишел като „идеален за намирането на консенсус и изграждането на единство между държавите членки“.

Шарл Мишел

Жозеп Борел
Без изненади лидерите се спряха на испанския външен министър Жозеп Борел. Бивш председател на Европарламента, Борел олицетворява усилията на премиера Педро Санчес за по-активна роля на Мадрид не само в европейските, но и в световните въпроси след пет години вглеждане във вътрешнополитическите проблеми по времето на предшественика му Мариано Рахой.

Тежестта на Мадрид в ЕС се увеличи, след като Испанската социалистическа работническа партия на Санчес стана най-голямата в групата на социалисти и демократи в Европарламента. Санчес обяви, че ресорът икономика и финанси също ще отиде при социалист. Борел, замесен в скандали и разследвания в родината си, същевременно е известен на журналисти с понякога сприхавия си нрав.

Кристин Лагард, първата жена, станала финансов министър на Франция през 2011 г., е номинирана да оглави централната банка. Критиците на това решение твърдят, че липсата й на опит като икономист е пречка. Поддръжниците обаче отчитат успеха й като ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), чийто авторитет тя възстанови след спасителния пакет за Гърция.

Така председателските места в Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента, както ръководните постове в Европейската централна банка и дипломатическата служба на съюза се оказаха в ръцете на повечето от страните, съосновали Европейската икономическа общност през 1957 г. – с изключение на Испания, присъединила се към блока през 1986 г., десетилетие след края на режима на Франсиско Франко.

Кристин Лагард
Ден, след като лидерите на ЕС се споразумяха за най-високите постове в Съюза, бившият италиански телевизионен журналист Давид-Мария Сасоли, евродепутат от опозиционната в Рим Демократическа партия, бе избран за председател на Европарламента. Изборът му, с над два пъти повече гласове от предложението на Европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил, даде възможност на Италия да запази един от трите важни европейски поста след напускането на Марио Драги (Европейската централна банка) и Федерика Могерини (ръководител на дипломацията). Председателското място в ЕП се заемаше в предишния парламент от Антонио Таяни, също италианец.

Изборът на Сасоли бе удар както за неуспелия водещ кандидат на ЕНП Манфред Вебер, така и за бившия български премиер и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Имената и на двамата се появиха като предложения на Европейския съвет, като идеята бе всеки от тях да председателства институцията за по половин мандат. Европарламентът, който обаче има собствена процедура за издигане на кандидати, не подкрепи Вебер и Станишев. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани