Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: Русия е готова да започне диалог със САЩ за оръжията и стабилността

[post-views]
Тръмп няма да огласява какво са говорила с Путин в Ocaкa

trump-putin-Преодоляването на напрежението в Европа изисква отказ от остарелите концепции от времето на Студената война и от блоковата логика

Русия е готова да започне диалог със САЩ по проблемите на разоръжаването и стратегическата стабилност. Това заявява руският президент Владимир Путин в на интервю за италианския в. „Кориере дела сера“, като добавя, че е обсъдил идеята с американския президент Доналд Тръмп при разговорите им в Япония, предаде Епицентър.

„Смятам, че да се предприемат конкретни мерки в областта на разоръжаването би спомогнало да се подсили международната стабилност“, подчертава Путин, като добавя, че „Русия има политическото желание да стори това“. Според руският държавен глава „сега е време САЩ да решат“.

Русия е заинтересована от възстановяване на пълноформатни отношения с ЕС в името на поддържането на мира, стабилността и сигурността на нашия общ континент, казва Путин в интервюто. Ние сме готови за конструктивни отношения с всички политически сили, получили мандат от европейските избиратели, казва руският президент. Той отхвърля всички обвинения за намеса на Русия в избирателните процеси в ЕС, които според него служат за обяснение на неубедителните резултати на някои политически сили на изборите за Европейски парламент.

Руският лидер нарича “пик на абсурда“ обвиненията срещу Русия за намеса в американските избори. След като посочва, че разследването на спецпрокурора Мълър така и не е успяло да открие факти за такава намеса, той обръща внимание, че санкциите, които бяха въведени срещу Москва заради тези обвинения, продължават да действат.

Путин изразява мнение, че за преодоляване на напрежението в Европа е необходим отказ от остарелите концепции от времето на Студената война и от блоковата логика. Системата за сигурност в света трябва да бъде единна и неделима , казва още руският лидер“. Тази система, добавя той, трябва да се основава на фиксираните в Устава на ООН и в Заключителния акт от Хелзинки основополагащи принципи на междудържавното общуване, “включително неупотребата на сила или на заплаха със сила, ненамеса във вътрешните работи на суверенни държави, мирно политическо уреждане на споровете“.

Източник: в.“Земя“

Най-ново

Единична публикация

Избрани