Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Творческа вечер “Авиация и поезия” в Пловдив

[post-views]
Творческа вечер “Авиация и поезия” в Пловдив

muzei na aviaciata plovdivС поетичен рецитал на автори и артисти във Военен клуб – Пловдив, започна срещата на поколенията във ВВС и съпътстващата творческа вечер „Авиация и поезия” в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Организатори бяха фондация „Български ВВС”, Българското астронавтическо дружество – Пловдив, авиационен клуб „Чисто небе” – Пловдив, Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, и Сдружението на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона”. Чрез тази поетична вечер искаме да спомогнем за укрепване на връзките между поколенията, заяви при откриването председателят на организационния комитет генерал-майор от запаса Иван Парапунов. 
Срещата продължи с прожекция на филми, музикални изпълнения и балет. Представени бяха фотографска изложба, експозиция на склуптури и табла с архивни документи от Музея на авиацията. Силно впечатление направи албумът с рисунки на самолети на летеца Михаил Григоров, участвал в защитата на София (1943–1944 г.)
„Много пилоти, авиационни специалисти и любители на авиацията са се изкушили да облекат своите вълнения и чувства, вдъхновени от сините простори. Като бивш пилот от българските ВВС ви уверявам, че напълно разбирам  техния творчески импулс. Настоящата творческа вечер е оригинален принос към поредицата културни събития, проведени в рамките на инициативата „Пловдив 2019 –  европейска столица на културата”. Тези думи са от поздравителния адрес на президента Румен Радев, прочетен от неговия съветник по сигурността и отбраната полковникът от запаса Илия Милушев.
Професор полковник Димитър Недялков говори за връзката между поколенията в авиацията. Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев се спря на настоящето и бъдещето на българските ВВС. На срещата на поколенията присъстваха генералът от запаса Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, командирът на 3-та авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Димитър Петров, командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Димитър Иванов, военнослужещи от авиационни формирования, ветерани и много гости.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани