Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията върна усещането за държавност у видинчани

[post-views]
Армията върна усещането за държавност у видинчани

budi vojnik-vidinКампанията „Бъди войник“ обърна дунавските комари в отстъпление

Войнишката професия е интересна, динамична и дава отлични възможности за кариерно израстване. С тези думи младите хора биваха посрещани на щанда на Сухопътни войски по време на гостуването на кампанията на Министерство на отбраната „Бъди войник“ във Видин. Двамата бойци, които се стремяха да превърнат младежите в свои бъдещи колеги, знаеха какво да кажат на всекиго и явно не им беше за първи път да рекламират военната професия. Не им отстъпваха и войниците от останалите щандове, наредени в крайдунавския парк в града – на ВВС, ВМС, Силите за специални операции, Военна полиция, Централното военно окръжие. А Националната гвардейска част бе рекламирана от единствената засега жена гвардейка. 
Видин бе 17-ият град, в който гостува набралата вече скорост кампания на Министерството на отбраната. В петъчния следобед сякаш и времето бе на страната на армията – докато София бе ударена от буря, градушка и пороен дъжд, край Дунава беше топло и слънчево. В отстъпление бяха минали дори и прочутите видински комари, за които ни разказваха, че са по-многобройни от китайския народ и по-кръвожадни от Дракула. И в резултат – кампанията „Бъди войник“ се радваше на сериозна посещаемост, макар че Видин е един от най-бързо обезлюдяващите се градове в България. budi vojnik
„Българската армия, българското семейство и училище са в основата на възпитанието на българската младеж в последните 140 години“ – каза заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов пред събралото се множество. Всъщност за видинчани кампанията „Бъди войник“ е единственият шанс да се докоснат на живо до Българската армия, тъй като в техния град вече над 20 г. няма никакви военни поделения. Най-близкото място, където могат да служат бъдещите професионални войници от Видин, е военното формирование във Враца. Именно оттам бе дошла техниката, показана в петък край Дунава – авторазливна станция за гасене на пожари и дезактивация, бронирани автомобили, лека противотанкова гранатохвъргачка, снайперски пушки, картечници, пистолети и разбира се – автомат „Калашников“. Младежите, девойките и особено децата с ентусиазъм разглеждаха техниката и си правеха снимки с бойците. 
Рамо на кампанията дадоха и местните родолюбци от клуб „Бдинци“ – потомци на храбреците от Трети Бдински пехотен полк, на които е посветен химнът на града – „Бдинци – лъвове, титани!“ Членове на клуба представиха експозиция от старинни оръжия от XIX и началото на ХХ век. 
Петък, 28 юни, бе денят, в който са раздаваха бележниците на учениците от Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим Първи“. От училище децата дойдоха направо в парка при военните. А учениците от 8 „В“ клас (всичките отличници!) получиха бележниците си от ръцете на началника на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, който намери добри и окуражителни думи за всяко от децата. 
Денят, посветен на Българската армия, завърши с ефектния концерт спектакъл „Бъди войник“ 
ВDSC04804 него участваха Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, Гвардейският представителен духов оркестър, Оркестърът на Сухопътните войски, както и местни изпълнители, които се стиковаха отлично с армейските артисти. Прозвучаха патриотични песни със съвременна мелодика. За част от атракциите изпълнителите бяха облечени в униформи, предоставени от фирмата на МО „Интендантско обслужване“, която по този начин рекламираше продукцията си. Сред зрителите, аплодирали спектакъла, бяха бригаден генерал Валери Цолов, областният управител Албена Георгиева, двама от заместник-кметовете на община Видин. 
Не знам дали гостуването на кампанията „Бъди войник“ във Видин ще доведе до вливането на съществен брой младежи в армейските редици, но тя със сигурност даде възможност на жителите на този сравнително беден граничен регион на България да се докоснат до един от символите на държавността. Знаците на упадъка са навсякъде в крайдунавски град – има доста изоставени рушащи се къщи, а само на десетина метра от мястото с щандовете на военните видяхме най-красивата и втора по големина в България синагога, която вече е останала без покрив и скоро може да рухнат и стените й. Така че видинчани имат нужда от кураж и от усещане, че не са забравени от управниците в София. Информационно-културният десант на Министерството на отбраната им го даде поне за ден.


Измеренията на демографската криза
След закриването на редица индустриални предприятия основният бизнес в община Видин са туризмът и селското стопанство, каза за в. „Българска армия“ заместник-кметът Венци Пасков. Според последното преброяване от 2011 г. в община Видин са живеели 63 хил. души, а в града – 48 хил., които сега вероятно са намалели до около 40 000. Причина за демографската криза е както ниската раждаемост, така и емиграцията. Безработните в града са 2396 в града, а в общината – 4957 (7%), но от тях потенциално могат да станат професионални войници само по-младите – без препитание са 229 младежи до 29-годишна възраст. Разбира се, не всички от тях отговарят на изискванията на армията за образование и физическа подготовка. 
Вторият мост на р. Дунав край Видин все още не дава видим тласък на регионалната икономика, може би защото планираните магистрала до Монтана и по-нататък – скоростен път до Ботевград, още не са изградени. Емиграцията от община Видин към София и към по-богати държави от ЕС е съществена, наблизо е румънският гр. Крайова и мнозина видинчани ползват неговото летище. Известен стимул за задържане на младежите във Видин е откритият филиал на Русенския университет, в който сега учат 435 студенти. Видинската община се възползва доста умело от фондовете на ЕС за различни строително-ремонтни дейности, но все пак сериозен тласък на местната икономика могат да дадат само инвестициите в производствени дейности, а пречка за това е липсата на квалифицирана работна ръка. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани