Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Асове на пилотажа покориха простора

[post-views]

kugarВпечатляващо авиационно шоу се развихри над „Граф Игнатиево”
Ревящи двигатели, рязко набиращи скорост изтребители, лупинги на по-леки самолети, чевръсти маневри на хеликоптери наблюдаваха хилядите зрители, дошли в авиобаза „Граф Игнатиево” по време на открития летателен ден в събота. Бойните асове на пилотажа от българските Военновъздушни сили демонстрираха върховите си умения, покорявайки небесния простор с майсторство и хъс.
Малки и големи любители на авиацията, пътували с часове от всички краища на страната, се стекоха край пистата, където, впили поглед в небето, под звуците на хард рок парчета от високоговорителите, се възхищаваха на пилотските изяви. А там, в синевата, се вихреха поединично или групово самолети и хеликоптери. Подобно мащабно авиошоу не е имало от години. Сега, в кратките три часа на летателния ден, цялата българска военна авиация се завърна триумфално в родното небе и напомни за бойната си мощ. Не на учение, а пред цялото българско общество. Поводът бяха три кръгли годишнини от приемането на въоръжение в българските ВВС на ключова за сигурността и подготовката на пилотите авиотехника: 30 г. на изтребителите МиГ-29, 40 – на бойните хеликоптери Ми-24 и 20 – на хеликоптелите Бел-206.macka
Денят над полосата започна със слънце и малки облачета, чиито сенки разхлаждаха множеството, заприиждало отрано в авиобазата. С военна церемония на летището бяха посрещнати президентът Румен Радев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и другите официални лица. На плаца пред завод „Авионамс” бяха подредени в статичен показ самолети, хеликоптери, ракетни комплекси, поддържаща авиационна техника. В редицата от возила блестяха няколко чисто нови машини. Една от тях – грамаден противопожарен автомобил, особено силно привличаше погледите на посетителите. Недалеч пък стояха други две машини, напомнящи със своя леко ретро дизайн, с никелираните си лайсни около радиатора и с цвета млечна резеда, за техниката от 60-те години. 
Само че бяха чисто нови едва от седмица влезли в активна експлоатация по почистването на пистите.
По тези машини, както и по всички останали, се катереха малчугани, а родителите снимаха и всички се радваха. Пред самолетите и хеликоптерите се извиха дълги опашки, на които малки и големи чинно чакаха реда си да влязат в пилотската кабина. 
Под големи палаткови навеси посетителите можеха да усетят тежестта на бронежилетките, каските и личното оръжие на военнослужещите, като заемаха пози в стил Рамбо с автомат „Калашников” или с гранатомет в ръце. Постоянна беше тъпканицата пред щанда за сувенири, където фланелките, значките, ключодържателите, календарите и другите паметни знаци за годишнините се разпродаваха със скоростта на потребителска истерия.
Всичко това започна отрано, час-два преди началото на полетите. В един начален момент се включи високоговорителната уредба, откъдето екна „Блек Сабат”. Мощният саунд, продължен от „Дийп Пърпъл” и др. титанични изпълнители зареди района с хеви метъл атмосфера
Но това беше само подгряване на публиката. Гръмотевичният тайфун от бойна мощ и върхов професионализъм се изви минути по-късно в небето над летището.
armyВ един момент, в тон с поредното зверско хард рок парче, ревнаха двигатели и две метални птици – изтребители МиГ-29, се устремиха в синевата, изгубвайки се бързо от поглед. Междувременно ниско над летището прелетя хеликоптер Ми-17 от авиобаза „Крумово”, който носеше националния флаг. Парашутист изпълни перфектен скок от винтокрилата машина. Долетяха два щурмовака Су-25 от базата за предно разполагане „Безмер”, които демонстрираха полетно майсторство и стрелба по цели на земята.
Дойде ред на Бел-206, също от „Крумово”. Мъникът сред хеликоптерите обаче показа такава маневреност и сложност на полета, че заслужи овациите на публиката. Тази машина е изключително ценена от вертолетчиците, защото е в началото на подготовката за живота им в небето.
Хеликоптерната програма продължи с полет на Ми-24 от „Крумово”. Машината демонстрира завидна за годините и размера си техника на маневриране и полетна мощ. Скоро след това край пистата зависна „Кугар” от „Крумово”. От него по въже се спуснаха командоси, които разиграха акция за спасяване на пилот в тила на врага. 
Обстановката обаче се усложни, след като „противникът” откри стрелба. Долетя друг „Кугар”, който с кратко приземяване евакуира „ранен” от бойното поле. Огневата поддръжка се извършваше от Ми-24, който неспирно кръжеше около мястото на инцидента.IMG_8815
Последва наситен с много майсторство полет на Л-39 от Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Междувременно възникна нова учебна ситуация. 
В изпълнение на мисията си Air Policing двата изтребителя МиГ-29 прехванаха самолет „нарушител” на въздушното пространство. В ролята на „лошия” беше „Спартан” от транспортната авиогрупа във Враждебна. След като „нарушителят” дълго време се опитваше с впечатляващо чевръсти за габаритите си движения да избяга, в крайна сметка миговете успяха да го принудят да се приземи
Последва полет на самолет „Пилатус”, който изпълни с лекота сложни пилотажни фигури. Хеликоптер Ми-17 с окачено на въже под борда устройство „Бомби бак” изсипа тонове вода над пистата, демонстрирайки способности за гасене на пожар. Точка на шоуто поставиха пак изтребителите МиГ-29, които изпълниха в двойка и поединично фигури от висшия пилотаж и заслужиха овациите на зрителите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани