Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Годината на голямата опасност

[post-views]
Годината на голямата опасност

Several Pershing II missiles are prepared for launching at the McGregor Range. Учението  Able Archer 83 на НАТО предизвиква по-голяма криза от Карибската

През ноември 1983 г. НАТО провежда учение под кодовото наименование Able Archer 83(„Опитен стрелец“). Този тип учения са провеждани и други години преди това, като сценарият им предвижда ескалация на конфликт между НАТО и Варшавския договор, който завършва със симулирана ядрена атака при най-високата степен на готовност за отбрана  DEFCON 1. Системата  DEFCON е въведена най-напред в САЩ и има 5 степени, като най-високата степен е първата. През 1962 г. президентът Джон Кенеди определя възникналата ядрена заплаха при Карибската криза между 1 и 3. 
Учението се командва от Върховния щаб на съюзническите сили (SHAPE) в Монс, Белгия, и започва на 7 ноември, като продължава 5 дни. Дотогава ученията „Опитен стрелец“ ползват утвърдени елементи, познати на противниковата страна, но през 1983 г. в него се появяват съвсем нови неща. Учението се координира чрез криптирана комуникационна система, използва се радио мълчание и в него участват ръководители на държави, членки на НАТО. 

ronald-megyУчението „Опитен стрелец“ включва 40 000 военнослужещи от държавите членки, в това число 19 000 американски войници, стоварени с десант в Европа. Театърът на военните действия е Западна Европа. Според сценария Сините сили (на НАТО) трябва да защитят съюзниците си от инвазията на  Оранжевите (на Варшавския договор), които са изпратили войски в Югославия, за да потушат политически бунтове и демонстрации. Следва обаче бързо нашествие на оранжевите към Финландия, Норвегия, чак до Гърция. Докато инвазията ескалира, конвенционалната война се превръща във военен конфликт с употреба на химическо и ядрено оръжие. 
В учението са използвани много британски военни бази, включително „Грийнъм Комън“, „Брайз Нортън“ и „Милдънхол“. Голяма част от тези военни бази и днес са забулени в тайни. Един от бившите директори на австралийската организация за съвместно разузнаване след време заявява, че учението „Опитен стрелец“ през 1983 г. предизвиква по-голяма заплаха за ядрен конфликт между Изтока и Запада, отколкото Карибската криза през 1962 г. 
Учението се провежда на фона на много високо международно напрежение. През септември 1983 г. руснаците свалят Boeing 747 на корейските авиолинии, като го вземат за американски шпионски самолет. Загиват 269 души на борда. Самолетът погрешка се е отклонил в съветското въздушно пространство. По-рано през същата година американският президент Роналд Рейгън публично определя Съветския съюз като „империя на злото“ и обявява плановете за изграждане на отбранителната система „Междузвездни войни“. Така недоверието между СССР и САЩ достига безпрецедентни нива. 
Когато започва учението „Опитен стрелец“, от Кремъл се получава заповед в Източна Германия и Полша една дузина самолети да бъдат снабдени с ядрени бомби. Около 70 ракети със среден обсег SS-20 са поставени в бойна готовност, а съветски подводници с ядрени балистични ракети на борда са изпратени на север под ледовете на Арктика, за да не бъдат прехванати. В първия момент от НАТО приемат това като ответно учение на съветската страна. Но от пристигналите скоро след това разузнавателни сведения се разбира, че руснаците приемат учението като реална подготовка за ядрен удар срещу себе си. 
Такива данни получават и в съвместния комитет за разузнаване във Великобритания и така информацията достига до британския премиер Маргарет Тачър. Същата информация Тачър получава и от Олег Гордиевски, полковник от КГБ, преминал на страната на британското разузнаване.  Гордиевски съобщава, че руснаците приемат учението като „реална заплаха“. Тачър разбира сериозността на положението и си дава сметка, че трябва да се вземат  незабавни мерки за намаляване на напрежението между НАТО и Варшавския договор, респективно между СССР и САЩ. Тя нарежда информацията, получена от съвместния комитет и от Гордиевски, да бъде споделена и с американския президент. Роналд Рейгън е толкова впечатлен от получените сведения, че се среща с Гордиевски в Белия дом. След това Рейгън започва да настоява за намаляване на напрежението  и за постигане на „нов дух“ в отношенията между СССР и САЩ. 

voenna baza _KomunУроците от кризата и операция ВРЯН
Според натовските анализатори от кризата през 1983 г., възникнала в резултат на учението „Опитен стрелец“, могат да се извадят три поуки. На първо място това е, че лидерството има голямо значение – както в Белия дом, така и в Кремъл, защото идентичността на лидерите влияе по много съществен начин върху най-важните неща. На второ място е надеждността в методите на разузнавателната работа и адекватните оценки на събраната информация. И накрая – липсата на тар. нар. стратегическа съпричастност, което означава способност да разбереш представата на противника за ситуацията, може да повиши вероятността от случайно възникване на опасен конфликт. 
Истинският катализатор на съветския страх по време на „Опитен стрелец“ обаче се появява още през 1981 г., когато на съвещание на генералния секретар Леонид Брежнев и председателя на КГБ Юрий Андропов с високопоставени служители на КГБ през май 1981 г., е обявено, че САЩ подготвят тайна ядрена атака срещу СССР.  Андропов съобщава на служителите от КГБ, че за да се справят със заплахата ще бъде даден ход на операция ВРЯН (Внезапно ракетно-ядрено нападение). В нея освен първо главно управление на КГБ ще участват и силите за външно разузнаване на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на съветската армия. 
Конкретният импулс за започване на операция ВРЯН не е известен и досега, но Гордиевски предполага, че причина за това е „потенциално смъртоносната комбинация от рейгъновата риторика и съветската параноя“. В тази връзка Рейгън има още едно изявление, което може да обясни „съветската параноя“, защото в една своя реч той заявява, че „от марксизма-ленинизма в историята ще остане само пепел“.  Едва ли някой е забелязал, че има предвид идеологията, а не съветската страна, тъй като Брежнев и Андропов са „много, много старомодни и силно повлияни от комунистическите догми“. Много е вероятно те наистина да вярват, че антагонистичният Рейгън ще натисне ядрения бутон и буквално ще превърне Съветския съюз в „пепел от историята“. Операция ВРЯН е прекратена през 1984 г. с кончината на Андропов и министъра на отбраната Устинов. 
Според историка на ЦРУ Бенджамин Фишер до ВРЯН довеждат и няколко конкретни събития. На първо място това са психологическите операции (PSYOP), които имат за цел „да тестват съветската радарна уязвимост, както и да демонстрират способностите на САЩ в ядрена война“. В този списък е и „Двойното решение“ на НАТО, прието на 12 декември 1979 г., за разполагане на американски ракети със среден обсег „Пършинг-2“ в страните от Западна Европа, в отговор на разполагането на съветските ракети SS-20. В същото време обаче преговорите с Москва за ликвидиране на ракетите със среден обсег трябва да продължат. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани