Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двама кандидати за БМП участват с белгийски куполи

[post-views]
Двама кандидати за БМП участват с белгийски куполи

nor ]Обучават екипажите как да стрелят с картечница и оръдие с помощта на виртуална и смесена реалност
Българските пехотинци ще се обучават да стрелят с картечниците и оръдията на бойните си машини с помощта на най-модерни технологии като виртуална и смесена реалност. Подобно обучение е част от пакета на куполната система от Серията 3000 на белгийския концерн John Cockerill Defense. Фирмата със 120-годишна история представи своите оръжейни куполи, с които ще бъдат окомплектовани офертите на две от четирите вероятни предложения за участници в търга, обявен от Военното министерство. Това са бойни машини на пехотата на Patria (AMV) и NEXTER (VBCI).
Белгийците от John Cockerill Defense предлагат своите куполи от серията 3000. Основното въоръжение за тях може да бъде от 25 мм до 105 мм, а допълнителното – 7,62 мм или 12,7 мм картечница, като втората обикновено се монтира до горния лук на купола. Електронните и оптичните системи позволяват видимост 360 градуса, а нивото на защита стига до 5 по стандарта на НАТО STANAG 4569.
С помощта на специални очила за виртуална реалност се „влиза“ в кабината на бойната машина в специално оборудвано работно място. Обучението обхваща всички бойци на ниво пехотен взвод – от командирите на бойните машини, мерачите, водачите и останалия състав на подразделението. Технологията и тренажорите са дело на Agueris, която е част от John Cockerill Defense. Освен това чрез виртуална реалност с тях може да се имитира реална бойна обстановка – дъжд, пясъчна буря, различен по сила и посока вятър, облачност. Така с много по-малки разходи да се обучават екипажите на бойните машини.
По виртуален път може да се обучават и техниците, които ще отговарят за поддръжката на машините, като програмата позволява и оценка на нивото на подготовката на обучаваните. Подобни системи са разработени и за граждански цели, например за поддръжка на компресори за газопроводи.
„В съвременната отбранителна среда куполът се е превърнал в сърцевината на модерните бронирани машини – неговите способности са от решаващо значение както за възможността на военнослужещите да изпълнят успешно своите задължения, така и тяхната безопасност да бъде гарантирана“, заяви Беър Мидкиф, вицепрезидент „Продажби и маркетинг за Централна и Източна Европа“ на John Cockrill Defense.
Различните модификации куполи са конструирани на модулен принцип. Това дава възможност купол с 25 мм оръдие да бъде трансформиран за 48 часа в 105 мм. От 25 мм в 30 мм трансформацията отнема до 15 минути в полеви условия.
В момента с куполи на John Cockrill Defense са оборудвани над 400 машини на пехотата. Произвеждаме по 20 купола месечно, а това означава, че освен сертификациите имаме работеща линия, която е способна да започне производство на минутата“, заяви Мидкиф за „Българска армия“. Обучението може да се провежда и на място с помощта на специален тир, в който са оборудвани 16 работни места. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани