Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На форум за Западните Балкани в Познан Бойко Борисов се срещна със Зоран Заев

[post-views]
На форум за Западните Балкани в Познан Бойко Борисов се срещна със Зоран Заев

zaev borisov

Премиерът Бойко Борисов взе участие в Срещата на върха на инициативата „Берлински процес” в полския град Познан. По време на форума Борисов разговаря с македонския си колега Зоран Заев. Двамата обсъдиха постиженията и предизвикателствата в двустранните отношения.

Бойко Борисов коментира, че през цялото време от 1992 година до днес, българската страна е настоявала единствено за обективното предаване на историческите факти. Той изтъква удовлетворението си,   че постепенно  истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво в Република Северна Македония, като например – президентът на страната Стево Пендаровски.

По време на срещата Зоран Заев е изтъкнал, че подписването на договора между София и Скопие  е най-големият общ успех, а без лидерството на Борисов това нямаше да е възможно.

По време на форума  държавните и правителствените ръководители обсъдиха засилването на  сътрудничеството  между страните от региона на Западните Балкани и укрепването на добросъседските отношения

„Ключовата дума е доверие – за това трябва да работим“, заяви   Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха. Той отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива, а е разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани