Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Димитър Кацаров: Нараства мощта на алпийците

[post-views]

101Полковник Димитър Кацаров е роден на 6 февруари 1965 г. в Смолян. Завършил е Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1987 г. – мотострелкови профил, Военната академия „Георги С. Раковски” през 2000 г. и нейния стратегически курс през 2013 г. Изпълнявал е длъжностите командир на взвод, командир на рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир на батальон, заместник-командир на полк и началник на оперативно управление на бригада. През 2010 г. е назначен за командир на 101-ви алпийски батальон в Смолян. Със заповед на министъра на отбраната от 1 декември 2017 г. е повишен в звание полковник и заема длъжността командир на 101-ви алпийски полк.
 

Подготвяме се за най-голямото планинско учение в последните години в Смолян „Родопи-19”, заяви командирът на 101-ви алпийски полк

– Господин полковник, година и половина измина, откакто формированието, на което сте командир, бе реорганизирано от батальон в 101-ви алпийски полк. Доколко трудна се оказва тази трансформация?army
– Не бих казал, че ни е много трудно. Основните дейности ги извършихме още преди формированието да стане полк. Започнахме предварителна подготовка 6 месеца преди това и добре, че я направихме, защото от 1 декември 2017 г., когато влязоха новите щатове, трябваше да имаме готовност за настаняване на личен състав, да разполагаме с необходимите оръжейни и други помещения и т.н. С времето въпросите се решават и се радвам, че от чисто битовото устройване и ремонта на помещенията преминахме вече към реално придобиване на способности за полка. За нас това е много важно и съгласно направените разчети с Командването на Сухопътните войски постоянно планираме, сглобяваме нови формирования –  артилерийски, зенитни, противотанкови… И така нараства мощта на алпийците от полка.
– Имат ли командирите всички нови формирования и окомплектовани ли са с личен състав?
– Разбира се, много добре сме окомплектовани към момента. Във всяко формирование са назначени не по-малко от двама офицери, а в някои те са и по четирима. Вървим много добре в тази посока. Военнослужещи от Смолян се обучават в различни курсове на НВУ „Васил Левски”, а те могат да попълнят нашите редици, разбира се, ако бъдат обявени свободни места в полка. Хубаво е, че през тази година завършват шестима випускници от Смолян от различни специалности, но все пак съм наясно, че не могат да бъдат назначени всички тук.
– Работите ли по подобряването на учебно-материалната база?
– Това е част от мотивацията на личния състав – да създаваме по-добри условия за работа. Имаме пълната подкрепа на Сухопътните войски и постоянно подобряваме учебно-материалната база. Настина се отделят доста средства за полка. Благодаря на ръководството на Сухопътните войски, че откликва на всяка наша нужда. А ние пък се стремим всеки отпуснат лев да го влагаме по най-икономичния и най-прецизен начин, за да не хабим държавни пари.
– През зимата военнослужещи от полка с техника участваха в помощ на населението от Смолян и региона. Чувствате ли достатъчна подкрепа във вашата дейност от областното и общинското ръководство?
– Имаме 100-процентова подкрепа от областния управител, от кмета, от всички институции в Смолян. Те ни подпомагат при всички наши искания. Мисля, че по достойнство беше оценен нашият десетдневен труд в тежките зимни условия.
Министър-председателят награди 15 военнослужещи с парични награди, а 11 получиха също парични награди от министъра на отбраната. Трима военнослужещи бяха наградени с бинокли и 7 с щик за автомат „Калашников” от началника на отбраната. 
DSC06197-1– Ще модернизирате ли техниката, която използвате в помощ на населението при зимни условия?
– Изготвени са спецификации и получаваме пълно съдействие и в тази наша задача. Част от техниката, която е по-специфична за действия в планината, вече е включена в нашите щатове и очакваме да я придобием.
– Бихте ли посочили по-важните учения и подготовки, в които полкът участва от началото на тази година?
– Участвахме в традиционните  за нас учения в Италия, в Австрия… Международните ни контакти са достатъчно засилени и разбира се, подготвяме се за най-голямото планинско учение в последните години в Смолян „Родопи-19”, което ще е през септември с представители на 5 държави.
– Бяхте домакини в Смолян на Националната информационна кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“. Чувствате ли ползата от нейното провеждане в страната?
– Не мога да кажа какъв ще е ефектът, защото за първи път провеждаме тази кампания в Смолян. Но имаме сериозни посещения в полка по време на Дните на отворени врати. Мога да посоча, че от 200 до 250 ученици идват при нас, защото водим статистика. И кампанията „Бъди войник“ в града премина при засилен интерес – по наша информация тя бе посетена от около 470 ученици. Наред с представители на други ведомства работим много добре с регистрираните младежи в Бюрото по труда в Смолян. Те се запознаха с това, което предлагаме, и могат да кандидатстват, за да влязат в нашите редици.
– Предстоят ли нови конкурси за прием на кадрови войници?
– След последния конкурс, който проведохме, от 1 юни назначихме 19 нови войници. За отпуснатите 10 места имаше 33-ма  кандидати. Благодаря на ръководствата на Министерството на отбраната и на Сухопътните войски, които актуализираха бройките и ги увеличиха, за да могат повече хора да бъдат приети. Така че приехме 19 души. Сега сме изпратили предварителна заявка и имам уверението от Командването на Сухопътните войски, че ще бъдем включени в следващ конкурс за ново набиране на военнослужещи. Очаквам той да се състои през август или септември. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани