Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ротата е вече батальон!

[post-views]

4В Горна Оряховица се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността командир на военно формирование 22790. Гости на събитието бяха командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Сухопътни войски, командирът на 38-ми батальон-Мусачево – подполковник Анатоли Димитров, общински съветници и цивилни лица. 

В изпълнение на заповед на министъра на отбраната от 14 март 2019 г., считано от 1 юли същата година 59-та рота за ядрена, химическа и биологическа защита и екология от състава на 38-ми батальон за ядрена химическа и биологическа защита и екология се реорганизира в 59-ти  батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология, като запазва военно-пощенския си номер и се подчинява на командира на Сухопътни войски. 
Назначена със заповед на генерал-майор Михаил Попов комисия от Командването на Сухопътни войски с председател полковник Стоян Стоянов – заместник-началник на Щаба на Сухопътни войски, извърши преподчиняването на 59-ти батальон – Горна Оряховица от командира на 38-ми батальон, на командира на Сухопътни войски. 
Със заповед на министъра на отбраната, от 1 юли майор Атанас Колев – началник на щаба на 38-ми батальон в Мусачево беше освободен от заеманата длъжност и беше назначен на длъжността командир на 59-ти батальон. 
„Искам да благодаря на Командването на Сухопътни войски за оказаното ми доверие да приема длъжността командир на 59-ти батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология. Приемам тази длъжност с високо чувство на отговорност и ще вложа цялата си воля и енергия, заедно с усилията на целия личен състав на батальона, за да затвърдим постигнатите резултати. Ще се стремим да постигнем още по-високи такива, в развитието и поддържането на способностите за ядрена, химическа и биологическа защита. Въпреки трудностите аз вярвам, че личният състав ще прояви професионализъм и всеотдайност, за да отговорим на предизвикателствата, които стоят пред нас“, каза новият командир на 59-и батальон. Той призова личния състав да бъде мобилизиран и енергичен, за да се постига висока ефективност в ежедневието. 
„Реорганизацията е вследствие на постановление на Министерския съвет от декември 2015 г. По изискванията на „Бялата книга“ поделението в Горна Оряховица беше полк за ядрена, химическа и биологическа защита, след това стана батальон и от 2012 г. и стана рота. Проверките констатираха, че трудно се изпълняват поставените задачи защото липсват командване и щаб. Това доведе до промяната, с което 59-а рота отново доби правото да формира командване и щаб и по този начин да се управлява и ръководи като самостоятелно военно формирование, което преди това беше част от 38-и батальон – Мусачево“. Това каза досегашният командир подполковник Анатоли Димитров – командир на 38-и батальон в Мусачево. 

2Кой е командирът?
Майор Атанас Колев е роден на 15 август 1977 г. във Варна. Завършил е Висшето общовойсково училище „Васил Левски“ във Велико Търново, специалност „Химически войски“, през 2001 г. и Военна академия „Г. С. Раковски“ през 2017 г. Службата си като офицер започва като командир на взвод през 2001 г. в Горна Оряховица. През годините последователно преминава през длъжностите командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, обучение във Военната академия, началник на щаба на батальон. Участвал е в две мисии в Афганистан. Майор Колев е офицер с командирски опит и професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и участието в мисии зад граница е награждаван от министъра на отбраната. Владее английски език, семеен е, с две деца. 

Щатът на новото формирование нараства с 20 бройки

3С преминаването по новото щатно длъжностно разписание 59-и батальон нараства с 20 бройки с тенденция след това да нараства и с повече. Засега увеличението се състои във формирането на командване и щаб. 
„Винаги досега всички задачи, които са били поставяни на 59-а рота, са се изпълнявали с чест и с високо качество и ефективност. Аз вярвам, че това ще продължи. Те вече добиват една шапка, която да управлява процесите“, каза подполковник Анатоли Димитров, командир на 38-и батальон –Мусачево, на чието подчинение досега беше бившата вече 59-а рота.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Избрани