Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С показване на военна техника и авиошоу САЩ отбелязаха 4-ти юли

[post-views]
С показване на военна техника и авиошоу САЩ отбелязаха 4-ти юли

_100360237_usparadeВоенен парад, авиошоу и зрелищна заря. Така САЩ отбелязва националния си празник 4-ти юли „Денят на независимостта“. Инициативата е на американския президент Доналд Тръмп и мина под наслов  „Салют за Америка“.

САЩ нямат традиция да провеждат подобни събития, но впечатлен от военните пaради по света, американският президент Донадл Тръмп нареди на Пентагона да организира такъв. Пред Вашингтонския монумент, който е символ на единството на нацията, бяха показани бронирани машини за пехотата „Брадли“ и танкове „Абрамс“. Най-голям интерес обаче предизвика прелитането на „невидимия“ бомбардировач Б-2, ескортиран от два изтребителя ЕФ-22 „Раптор. Другият акцент от събитието беше речта на Тръмп, в която президентът остави политиката на страна и акцентира върху успехите и героизма на американската армия и нация, които се дължат на постоянната борба за едно по-добро бъдеще.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Точно преди 50 години през юли, успяхме да изумим целия свят с мисията на астронавтите от Аполо 11.Тези хора имаха железни нерви и независимо от трудностите и инцидентите те успяха да забия големия ни флаг на Луната. Искам да знаете, че много скоро пак ще се върнем на Луната, а някой ден ще забием знамето си и на Марс.

Решението на Доналд Тръмп да отбележи националния празник на САЩ с военен парад раздели страната. Демократите го обвиниха, че харчи парите на данъкоплатците, за да подсили предизборната си кампания, а на няколко стотин метра от събитието се проведе и голям протест.

Ден преди парада дори се стигна и до епизодични сблъсъци, след като демонстранти започна да горят американското знаме пред Белият дом. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани