Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Венецуела подновяват диалога между управляващи и опозиция

[post-views]
След отказа на Мадуро да свика предсрочни избори – ЕП официално признава Гуайдо за президент на Венецуела

HUAN GUIADO VENECUELAОпозицията във Венецуела реши да поднови диалога с президента Николас Мадуро в търсене на изход от политическата криза в страната. Преговорите ще се проведат в Барбадос, а точната дата предстои да бъде фиксирана, заяви председателят на парламента Хуан Гуайдо.

След 2 провала в Осло и месеци застой на дискусиите, управляващи и опозиция в Каракас се връщат на масата за преговори, а ролята на медиатор отново е поверена на Норвегия. Основната цел на срещата е да се възобнови диалогът с властта, заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо и подчерта, че исканията за оставка на президента Николас Мадуро и произвеждането на предсрочни избори остават на дневен ред.

Близо 4 милиона души са напуснали Венецуела през последните 4 години, сочат докладите на ООН, като причината е дълбоката икономическа криза, ширещата се безработица и недостига на храни и лекарства. В началото на 2019 г. към стагнацията се прибави и политическа нестабилност. Опозицията твърди, че президентът Мадуро е незаконно избран и узурпатор, той пък отказва да сдаде властта. Това доведе до обявяването на председателя на парламента Хуан Гуайдо за временен държавен глава. Той получи подкрепата на повече от 50 страни, включително САЩ и почти всички държави от Латинска Америка. За запазването на режима си Мадуро разчита на подкрепа от армията и важни съюзници като Китай и Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани