Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция с нов премиер след изборната победа на „Нова демокрация”

[post-views]

Greece_izbori12-2-1Лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис е новият премиер на Гърция. Той положи клетва ден след убедителната победа на негова дясноцентриска партия на предсрочните парламентарни избори в неделя. Вотът се оказа тежка присъда за управляващата до сега лявоцентриска партия „Сириза“ на Алексис Ципрас.
С обещания за повече работни места, привличане на инвестиции и предоговаряне на условията с международни кредитори на Гърция – ЕС и МВФ, доскоро опозиционната „Нова Демокрация” успя да събере близо 40 процента от гласовете. В числа това означава, че партията ще има 158 депутата в 300-местния парламент. Така тя ще има възможност сама да управлява Гърция, която наскоро успя да излезе от финансовата спасителна програма, която я извади от фалит преди няколко години. Малко след като положи клетва Мицотакис обеща още да работи за намаляване на данъците, да продължи с приватизацията в обществените услуги. Той представи плановете си и да предоговори нова сделка с кредиторите, за да може по-голяма част от парите да се връщат в Гърция като инвестиции. Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещето правителство ще е да се справи с хронично високата младежка безработица, която накара много гърци да напуснат страната. Във външнополитически план предизвикателство пред Мицотакис е напрежението с Турция, което се появи заради добива на газ край териториалните води на разделения остров Кипър.

Отворен остава и въпросът каква политика ще води Гърция на европейско ниво, в контекста разделението между отделните страни-членки в ЕС по отношение на разширяването на 28- членния блок.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани