Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС е притеснен заради решението на Иран да обогатява уран над лимитите на ядрената сделка

[post-views]
Иран показа новата си подводница

Iran-flagЕвропейският съюз изтъкна загрижеността си по повод изразената от Иран готовност да обогатява уран над лимитите, разрешени от ядрената сделка. Призоваваме Техеран да не нарушава споразумението, заяви говорител на Европейската комисия.

Съобщението на Иран, че започва да увеличава нивата на обогатен уран предизвика сериозни притеснения, както в Брюксел, така и във Великобритания, Франция и Германия. Като страни по ядрената сделка от 2015 г. трите държави предупредиха, че подобен ход може да има много тежки последици. Решението на Техеран е поредното нарушение на споразумението и допълнително нагнетява отношенията с Вашингтон.

Абас Арагчи – заместник-министър на външните работи на Иран:

„Първата стъпка беше да обявим, че вече не се чувстваме ангажирани с ограничението за резервите ни от тежка вода и уран. Втората е да преосмислим ангажимента си по отношение на процента и наситеността на обогатяване на уран. С настоящото обявяваме, че в този контекст вече не се чувстваме обвързани с договора.“

Правителството твърди, че започва обогатяване на уран на 5%, което е доста далеч от онези 90 %, които го превръщат в ядрено оръжие, но все пак е достатъчен повод за притеснение на Запад. Мерките влизат в сила след 60 дни и в тях анализаторите виждат опит на Техеран да принуди европейските страни да го подкрепят срещу американските санкции, които блокират износа на петрол и международната търговия на близкоизточната държава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани