Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентарният вот в Гърция – триумф за Нова демокрация

[post-views]

MicotakisДясноцентриската партия Нова демокрация спечели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция. Според предварителните резултати партията на Кириакос Мицотакис ще има пълно мнозинство  в следващия парламент.

Триумф и Гърция отвори нова страница в историята си. Така определят успехът на Нова демокрация, която е една от най-старите партии и до скоро беше в опозиция. Лидерът й Кириакос Мицотакис, който е потомствен политик, спечели близо 40 процента от гласовете. Това му осигурява 158 места в 300- местния парламент и ще може да състави самостоятелно правителство, нещо което не се е случвало през последните 10 години в Гърция. След убедителната си победа Кириакос Мицотакис обеща да е премиер на всички гърци.

Кириакос Мицотакис – лидер на партията на Нова демокрация:

„От днес започва сложна борба. Страната гордо вдига глава и ние запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усърдно. Престижът на републиката и нейните учреждения ще бъде възстановен“.

Вотът беше наказателен за доскоро управляващата партия СИРИЗА и младият й лидер Алексис Ципрас. Причината е провалът му да изпълни обещанието си да сложи край на политиката на бюджетни съкращения, както и да приеме всички условия на кредиторите на страната, за да получи свежа финансова помощ. И все пак СИРИЗА с малко над 31 процента от гласовете ще е основната опозиция в Гърция.

Алексис Ципрас – лидер на партия СИРИЗА:

„Днес, трябва да приемем народната присъда с високо вдигната глава, защото за да доведем Гърция до мястото, на което е днес, трябваше да се вземат трудни решения, за които платихме висока политическа цена.“

В следващият гръцки парламент ще влязат още лявоцентриското Движение за промяна, Гръцката комунистическа партия и крайно дясната Гръцко решение.  Бившият коалиционен партньор на Ципрас – нео-нацистката Нова Зора, не успя да прескочи 3 процентовата бариера за влизане в парламента, независимо, че преди месец изпрати двама депутати в ЕП. Очаква се до края на деня лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис да положи клетва като премиер, след което да обяви министрите в бъдещия си кабинет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани