Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерът на Хонг Конг: Законът за екстрадицията в Китай е „мъртъв“

[post-views]
Лидерът на Хонг Конг: Законът за екстрадицията в Китай е „мъртъв“

Carrie Lam  -Hong Kong,  Лидерът на Хонг Конг Кари Лам обяви, че противоречивият проектозакон, който позволява екстрадицията в континенталната част на Китай, е цитирам, „мъртъв.“ Припомням, че проектът предизвика едни от най-големите масови протести на острова след връщането му от Великобритания на Китай през 1997 г.

Кари Лам призна по време на специална пресконференция, че работата на правителството по проектозакона е била пълен провал.

Тя обаче отказа да отговори на въпроса дали проектът ще бъде оттеглен напълно, което е сред основните искания на продължаващите от месеци антиправителствените демонстрации.

Много критици на правителството се опасяват, че работата по проектозакона ще бъде подновена веднага, след като страстите в бившата британска колония се охладят. По повод опасенията на хората Кари Лам заяви.

Кари Лам – лидер на Хонг Конг:

„Все още има съмнения относно последователността на правителството и някои от вас се страхуват, че правителството ще върне проекта към законодателното събрание, но повтарям: няма такъв план, законът е мъртъв.“

Най-големите опасения около закона за екстрадицията, е че той ще позволи на Китай да упражнява по-голям натиск върху опозицията в Хонг Конг. Критици на мярката виждат и опит от страната на Пекин да изостави политиката на „една държава, с две системи“, с която реално Хонг Конг се радва на значителна автономия като независима съдебна система и законодателен орган. Припомням, че провокираните от проектозакона протести, през последните месеци често прерастваха в ожесточени сблъсъци между полиция и демонстранти. Най-тежкият от тях беше в началото на месеца, когато простиращите нахлуха в сградата на парламента в Хонг Конг.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани