Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО притеснени – в Турция пристигна първата партида от руските системи С-400

[post-views]
НАТО притеснени – в Турция пристигна първата партида от руските системи С-400

c-400В Турция пристигна първата партида от руските противовъздушни системи С-400, независимо от силната опозиция от страна на САЩ. Вашингтон предупреди Анкара, че ще изключи страната от програмата за изтребителите Ф-35. НАТО също изрази загриженост, като посочи, че доставката ще има реални последици за Турция.

Първата партида от модерните мобилно зенитни комплекси С-400 е пристигнала тази сутринта във военната база „Мюртед“, край Анкара, съобщиха от турското министерство на отбраната.

Информацията в последствие беше потвърдена и от руска страна.

Очаква се процесът по доставяне на оборудването да приключи в следващите няколко дни. Оръжейната сделка, подписана през 2017г, е на стойност от 2.5 милиарда долара, като в нея е включено и трансфера на технологии. Това ще позволи на Турция да произвежда сама последните ракети.

Решението на турското правителство да се въоръжи с руско ПВО има реална опасност да обтегне и без това сложните отношенията със САЩ, които имат готовността да блокират участието на Турция в програмата за производството на високотехнологичните изтребителите Ф-35. Американските военни експерти са категорични, че руските системите С-400 могат да компрометират цялата програма.

Решението на Турция, която е втората по численост армия в НАТО, да купи руското оръжие се смята за един от най-големите тестове за единството на Алианса от години.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани