Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зенитчиците следят целта на таблет, преди да я отстрелят

[post-views]
Зенитчиците следят целта на таблет, преди да я отстрелят

1Полковник Спасимир Чепишев е началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО“ в Командването на Сухопътни войски. По време на проведеното неотдавна учение „Шабла 2019“ той изпълняваше длъжността началник на лагерния сбор на Сухопътни войски. Полковник Чепишев разказа пред в. „Българска армия” за резултатите от учението, въоръжението, техниката, мишенната обстановка и предстоящите задачи пред формированията и структурите. 

„За момента относно формированията за ПВО имаме стартирани два проекта. Единият от тях е свързан с придобиването на средства за ПВО и за батальонната бойна група на 61-ва механизирана бригада, за една батальонна бойна група. Идеята ни е след това да направим същото като придобивки и за другите две батальонни бойни групи. Също така има друг проект, който е за придобиване на 3D-радар със среден и голям обсег на действие, който ще бъде за Пункта за управление на ПВО на 61-ва механизирана бригада. Към настоящия момент имаме уверението, че ще можем тази година да осигурим и резервни части за зенитно-ракетен комплекс „Оса“. Към момента има отпуснати пари, остава единствено да се стартира процедурата за закупуване на тези резерви части“. Това каза полковник Чепишев специално за вестник „Българска армия“. 

В батальона има зенитно-ракетен артилерийски взвод, който ще осигурява зенитна защита на формированията от батальонната бойна група. Идеята е, съгласно проекта, който е стартиран, в този взвод да се придобие 3D – радар с малък обсег на действие и със система за опознаване, което да отговаря на стандартите на НАТО и да може да работи в режим 5, за да имаме съвместимост в действията с тях. Също така е предвидено да има линк, който ще предава криптирана информация към огневите единици, както и към старшите инстанции, за да могат да се управляват огневите единици. 

Самолетите Су-25 са изключително необходими за бойните способности на Българската армия. Това е единственият самолет за поддръжка от въздуха на пехотата и на флота, с който разполагаме, потвърди и министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Подготовката на техниката и поддържането й в изправност беше една от основните задачи на екипажите
Специфични бяха задачите, които бяха поставени пред зенитните формирования на Сухопътни войски в учението „Шабла 2019“. „Сред тези, които бяха  поставени конкретно пред нас беше и повишаването на подготовката на разчетите на зенитно-ракетен комплекс „Оса“, разчетите на ЗУ-23-2 и на стрелците-зенитчици за стрелба по нискоскоростни маневриращи цели“, заяви полковник Чепишев. 

„Изпълнението на задачите беше по предварително утвърдения график. Проведена беше непосредствена подготовка на полигона „Шабла“ с личния състав. Предварително бяха проведени и съвместни подготовки с колегите от Сърбия и представителите на 10-ото командване за противовъздушна и противоракетна отбрана на САЩ“, допълни полковник Чепишев. 

В рамките на учението „Шабла 2019“ Сухопътните войски започнаха стрелбите първо с Преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. Резултатите бяха отлични и удовлетворителни.Акцентите в началото бяха поставени върху тренировките за съвместните стрелби с разчетите на представители на американската армия и след това имаше стрелби отново с Преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. След това преминаха към стрелба със ЗУ-23-2. Един от основните моменти бяха нощните стрелби със ЗУ-23-2, които се проведоха във времето след 21,30 ч. Един от най-важните моменти за Сухопътни войски в учението на Шабла беше съвместната стрелба на Зенитно-ракетен комплекс „Оса“ и Avenger. Имаше съвместна стрелба между ЗУ-23-2 и Avenger. След това продължиха с българските стрелби, отново със ЗУ-23-2. Имаше и нощни стрелби със зенитно-ракетен комплекс „Оса“. 

Въоръжение и съвместни стрелби 
 Съвместната работа на Сухопътни войски и ВВС създаде ситуация близка до реалността, за да се постигат по-пълноценно целите на учението Съвместната работа на Сухопътни войски и ВВС създаде ситуация близка до реалността, за да се постигат по-пълноценно целите на учението[/caption]По време на бойните пускове на формированията за ПВО на Сухопътните войски по въздушни цели на учението „Шабла 2019 г.“ бяха използвани преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) „Стрела 2М”. Резултатите от стрелбите от първия ден на зенитния полигон на ВВС „Шабла” бяха „отличен“. На следващия ден имаше дневни и нощни пускове и стрелби с ПЗРК „Стрела 2М” и зенитна установка ЗУ-23-2 на формированията за ПВО от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, Бригадното командване – Благоевград, Единния център за начална подготовка – Плевен и 101-ви Алпийски полк. До ВИП-деня бяха планирани съвместни дневни и нощни пускове със зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „ОСА” на зенитно-ракетен дивизион на 2-ра механизирана бригада с представители на формированията за ПВО на САЩ, въоръжени със ЗРК „Avanger”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани