Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разбиха огромна нелегална фабрика за цигари

[post-views]
Разбиха огромна нелегална фабрика за цигари

фабрика за цигариОгромна нелегална фабрика за цигари бе разкрита в индустриалната зона на Пловдив. Заводът бил свързан с друг по-малък в близкото село Ръжево Конаре. «Там се е нарязвал тютюнът, а след това се е доставял в базата край Пловдив и село Труд. В нея са се произвеждали между 10 и 15% от нелегалните цигари в страната. Те са с марките «Мурати» и «Роял», заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Фабриката беше разбита в четвъртък при мащабна операция на специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и агенция «Митници». При акцията са арестувани 11 души, издирват се още четирима, в това число и организаторът. Задържан е влекач с продукция за близо 2 млн. лева.

Спецчастите най-напред атакували базата в Ръжево Конаре. Тя обаче им се видяла не толкова голяма, каквато информация имали. «Тази сутрин (четвъртък – б.а.) с Гешев са чухме поне 10-ина пъти. Той пише есемеси – «Не е това». Защото първо ударихме цеха в Ръжево Конаре. А после този между Пловдив и Труд. Тюхкахме се до към 10 часа, но колегите продължиха, за което им благодаря. Даже им се карах по едно време. И след малко се обадиха и докладваха, че вече са открили големия завод. Задържаха и камиони с продукция», разказа премиерът Борисов, който дойде на място. По думите му доста незаконни фабрики е виждал, но с мащабите на пловдивската – не. 

Гешев пък намекна, че има връзка между пловдивската и карнобатската. «Проверяват се хората, за да установим как са свързани с тази на Миньо Стайков», допълни зам.-главният прокурор. По предварителни сметки щетите на държавния бюджет, които е нанесла незаконната фабрика, са между 15 и 20 млн. лева на месец. Приблизително толкова средства са нужни за нощния труд на полицаите, пресметна министър-председателят. 

В големи кашони се виждат нарязани цигари. До работещите машини са наредени и нови, които още не са разопаковани. «Понеже им се е усладило, са решили да разширят производството. Вчера (сряда – б.а.) ги предупредих, тъй като ние знаехме, че ще ги „бомбардираме“ рано или късно. Но те не разбират от дума», коментира Борисов. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че в Ръжево Конаре са открили специална тръба, предназначена за тайно излизане от сградата. «Пътят за бягство е в самото помещение – със скейтборд и фенерчета, докато излязат през тунела», описа Иванов.

«Действали са изключително конспиративно. Целият цикъл е бил затворен – на едното място режат и карат тютюна, на другото правят цигари, пакетират и изнасят. Продукцията е с гръцки надписи. Или са предназначени за южната ни съседка, или за нашия черен пазар», коментира Борисов. Той допълни, че цигарите са с много високо качество. Според министър-председателя работниците са били молдовци и украинци, които не излизали навън. Живеели са в завода. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани