Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО обяви извънредно положение – счита кризата с ебола в Конго за глобална заплаха

[post-views]
Уганда съобщи за първи смъртен случай от ебола от 2019 г. насам

Ebola

Световната здравна организация обяви международно „извънредно положение“ заради кризата с ебола в Демократична република Конго. Комисия от експерти установи, че ситуацията в страната вече не е само вътрешен проблем и и определи болестта като глобална заплаха за общественото здраве.

Извънредно положение е най-високото ниво на тревога, която СЗО може да обяви. Досега е използвано едва 4 пъти, включително при предходната вълна на ебола между 2014 и 2016 г., когато в Западна Африка загинаха повече от 11 хиляди души.

Ситуацията е критична, но няма риск от разпространение на заразата в чужбина и на този етап не се предвижда затваряне на държавни граници, заявиха от организацията.

Тедрос Аданом Гебрейесус – генерален директор на СЗО:

„Световната здравна организация не препоръчва ограничаване на транспорта и търговията. Вместо да помогне, това би усложнило борбата с вируса. Подобни мерки принуждават хората да използват нерегламентирани гранични пунктове, което повишава риска от неконтролируемо разпространение на болестта.“

Настоящата епидемия от ебола е най-смъртоносната в историята на Конго. Тя беше обявена още през август миналата година и до този момент са загинали над 1 600 души. Опасенията на здравните власти за мащаба на кризата се повишиха значително след регистрирането на първия смъртен случай в милионния град Гома, считан за врата на страната към света.

Най-ново

Единична публикация

Избрани