Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон свика кризисната комисия „Кобра“ заради задържания от Иран британски кораб

[post-views]
Лондон свика кризисната комисия „Кобра“ заради задържания от Иран британски кораб

May_TeresaПремиерът на Великобритания Тереза Мей свика комисията за извънредни ситуации „Кобра“ във връзка със задържания от Иран британски кораб в Персийския залив. Засега не е ясно, каква ще е ответната реакция на Лондон, но запознати твърдят, че правителството на Мей обмисля да замрази активи на иранския режим.

Очаква се по време на заседанието на кризисната комисия „Кобра“ Тереза Мей да получи актуална информация от министрите си и други официални лица за ситуацията и какви мерки може да вземе Лондон, за да подържа сигурността на свободното корабоплаване в региона.

По-късно през деня се очаква британският външен министър Джереми Хънт да запознае Камарата на общините в парламента със ситуацията. Това идва на фона на съобщенията, че кабинетът на Тереза Мей обмисля да прибегне до налагането на икономически санкции като замрази активите на режима в Техеран.

Хънт вече определи действията на Иран като провокация и заяви, че Техеран в желанието си да ограничи свободното корабоплаване в Персийския залив е тръгнал по опасен път.

Драмата с британския танкер „Стена Имперо“ се разигра в петък, няколко седмици след като британската армия задържа иранския кораб „Грейс 1“ край Гибралтар. Тогава Иран обвини Великобритания, че е станала част от финансовия тероризъм на САЩ и се закани за реципрочни мерки.

Последните събития има вероятност да доведат до ново напрежение в района на Персийския залив, заради вече съществуващите търкания между Иран и САЩ, които има опасност да прераснат в мащабен конфликт.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани