Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов космически успех – Индия изпрати мисия на Луната

[post-views]
Израел не успя да стане четвърта държава приземила апарат на Луната

6_MoonУспешен старт за най-амбициозната и най-сложната мисия на Индийската организация за космически изследвания. С луноход на борда, сондата „Чандраян-2“ вече е в Космоса. Тя трябва да се прилуни след по-малко от 2 месеца, а целта ѝ е да изследва непознатия досега Южен полюс на естествения ни спътник.

„Чандраян-2“ беше изстреляна на борда на мощна ракета-носител в 14:43 местно време от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив, а събитието беше предавано на живо по телевизията. Успехът идва от втори опит. Първият пуск на 15 юли беше отложен по технически причини по-малко от час преди старта.

Това е началото на историческото пътуване на Индия до Луната, заяви директорът на Организацията за космически изследвания по повод отличното начало на мисията, струваща 150 милиона долара. „Чандраян-2“ е с обща маса близо 4 тона и се състои от орбитален и спускаем модул, има и малък луноход. Именно той ще прави основните проби на лунната повърхност в търсене на вода и минерали.

Всъщност, след провала на първата мисия „Чандраян“ през 2008 г. днес амбицията на Ню Делхи е да осъществи историческо кацане на неизследвания Южен лунен полюс. Очаква се станцията да достигне целта си около 6-7 септември. При успех Индия ще стане четвъртата държава в света, след САЩ, Русия и Китай, която може да се похвали, че е покорила Луната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани