Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Консерваторите на Острова избраха – Борис Джонсън е новият британски премиер

[post-views]
Консерваторите на Острова избраха – Борис Джонсън е новият британски премиер

UK-pr.min

Борис Джонсън е новият лидер на Британската консервативна партия и следващият министър-председател на Обединеното кралство. Очаквано бившият външен министър и кмет на Лондон спечели убедителна победа във вътрешнопартийния вот. Той получи повече от 92 хиляди гласа в своя полза срещу малко над 46 500 за опонента си Джереми Хънт.

Борис Джонсън получи силен мандат от Торите и беше коронован като новия крал на Консерваторите на Острова, който в сряда ще стъпи във владение на Даунинг стрийт 10. В победната си реч той благодари на опонента си Джереми Хънт и изтъкна успехите на предшественика си Тереза Мей. За мен беше привилегия да бъда част от правителството ѝ, заяви Джонсън, който оглавяваше дипломатическата служба от 2016 до 2018 г.

Новият министър-председател обеща на съпартийците си и на цяла Великобритания 3 неща – да доведе Брекзит до край, да обедини страната и да държи лидера на Лейбъристите Джереми Корбин далеч от властта. Именно това поиска от него и Тереза Мей, която побърза да поздрави Джонсън за победата и му обеща пълната си подкрепа от парламентарната скамейка.

Борис Джонсън – новоизбран министър-председател на Великобритания:

„Добре позната е мантрата на току-що отминалата кампания. В случай, че сте забравили, а вие вероятно сте – трябва да осигурим Брекзит, да обединим нацията и да разбием опозицията. И точно това ще направим, заедно ще победим Джереми Корбин. На всички онези, които се съмняваха, казвам ви, ще съживим страната. Брекзит ще стане факт на 31 октомври. Ще се възползваме от всички възможности, които ни се предоставят. Отново ще повярваме в себе си и в онова, което можем да постигнем.“

Шотландският първи министър Никола Стърджън също поздрави победителя, но даде да се разбере, че твърдо ще настоява той да зачита възгледите и интересите на Шотландия.

По-рано, в качеството си на външен министър, останалият в подножието на върха Джереми Хънт предприе решителна крачка за защита на британските интереси в Персийския залив. Той предложи създаването на единна европейска морска мисия, която да защитава търговските кораби и техния екипаж и да гарантира свободата на корабоплаването в ключовия Ормузки проток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани