Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летящ боец обра точките на военния парад в Париж

[post-views]
Износът на френско въоръжение е нараснал повече от два пъти през 2021 г.

France Bastille Day4300 войници, 200 единици военна техника, 237 коня, 69 самолета и 39 хеликоптера впечатлиха публиката на традиционния военен парад в Париж по случай националния празник на Франция – Деня на превземането на Бастилията на 14 юли. Парадът бе оглавен от президента на страната Еманюел Макрон в присъствието на високопоставени чуждестранни гости – германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Еврокомисията Жанк-Клод Юнкер, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавните лидери на Холандия, Белгия, Португалия, Финландия и Естония. Липсваше обаче американският президент Доналд Тръмп, който бе в Париж през 2017 г. и бе толкова впечатлен от френския парад, че разпореди подобна проява и във Вашингтон за националния празник на САЩ 4 юли. 

Девизът на тазгодишния парад във френската столица бе „Ще се защитим заедно“. Освен французи в него участваха и военнослужещи от още девет съюзнически държави, влизащи в създадената по идея на Макрон Европейска инициатива за интервенция – Белгия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Португалия, Холандия, Испания и Великобритания. Целта на тази инициатива е да бъдат създадени общи военни части, готови за съвместни действия в случай на необходимост. 
Парадът започна с полета на пилотите от прочутата авиогрупа „Патрул дьо Франс“, която очерта в небето флага на Франция. Последваха редиците на пехотата и хеликоптери. Пред погледите на парижани бе показана най-новата френска военна техника, включително роботи. Еманюел Макрон написа в Туитър, че се гордее с френската армия и я смята за „съвременна и иновационна“. 
flyboard-afp-mПред Айфеловата кула маршируваха и около 500 бойци от съвместната френско-германска бригада, както и испански контингент, разположен от Европейския съюз в африканската държава Мали на тренировъчна мисия. „Никога след Втората световна война Европа не е била толкова важна“ – каза Макрон и добави, че е необходимо изграждането на „Европа на отбраната“, която да бъде във връзка с НАТО. Той изтъкна, че френската сигурност и отбрана минават през европейското сътрудничество в тази област. 
Най-голямата атракция на парада обаче се оказа ховърбордът (летящ скейтборд) на изобретателя и предприемач Франки Запата. Стъпил върху своето изобретение, той се носеше на няколко десетки метра височина с пушка в ръце. Машината, носеща името Flyboard Air, има пет турбореактивни двигателя, може да развие скорост до 190 км/ч и да лети без зареждане в продължение на 10 мин. 
45402905Франки Запата представи своята разработка за пръв път през 2017 г. Министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли заяви, че Flyboard Air може да се използва в качеството на логистична или щурмова платформа. През 2018 г. френското военно ведомство отпусна на Запата 1,3 млн. евро за усъвършенстване на неговата разработка, от която по-рано са се интересували и американските военни. Сега Запата си е поставил за цел да прекоси Ламанша, като ще се зарежда във въздуха. 
Като цяло военният парад в Париж потвърди факта, че след напускането на Великобритания Франция остава основна военна сила в Европейския съюз и инициативите за повече сътрудничество и дори интеграция в сферата на отбраната ще идват от Елисейския дворец. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани