Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борис Джонсън пое властта във Великобритания – Тереза Мей призова за гладък Брекзит

[post-views]
Съдят един от архитектите на Брекзит – бившият външен мистър Борис Джонсън обвинен в лъжа

Boris Johnson

Борис Джонсън е новият министър-председател на Великобритания. По традиция той беше приет от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, която малко преди това прие оставката на Тереза Мей. Бившият кмет на Лондон и външен министър оглави Консервативната партия във вторник, след като спечели убедително вътрешния вот. Той се наложи над настоящия външен министър Джереми Хънт, който през деня също подаде оставка.

Очаква се до часове Борис Джонсън да обяви и членовете на бъдещия си кабинет. В предизборната си кампания той заяви, че ще търси баланс на полов и етнически принцип. Анализаторите на острова са убедени, че златната среда ще е кабинет, в който влизат представители от двата лагера в Торите- тези за твърд Брекзит и тези, което като Тереза Мей са за гладък развод.

В последната си пресконференция като министър-председател Мей призова наследника си да работи за Брекзит, който ще е в полза на всички хора в Обединеното кралство. Именно липсата на единство в управляващата партия за това как страната да излезе от ЕС, доведе до отлагането на няколко пъти на развода и в последствие до оставката на Тереза Мей.

Борис Джонсън е в другия лагер. Още в първата си пресконференция той заяви, че е време да се действа и страната да завърши процеса по излизането си от ЕС. Не е нужно да чакаме до 31 октомври да приключим това, сега е моментът за действия, каза Джонсън.

Без единство в партия той едва ли ще може да прокара плановете си, защото опозицията и голяма част от Торите са против твърд Брекзит.

Другото голямо предизвикателство пред новият премиер ще е морският спор с Иран около задържането на британския търговски кораб от иранската армия.

Борис Джонсън ще е 55-ят британски премиер и 14-ти министър председател на страната по време на царуването на Елизабет II, посочва Би Би Си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани