Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рокада начело на отбраната – новите военни министри на Германия и САЩ се заклеха

[post-views]
Американски военни са заловили ключов боец на „Ислямска държава“ в Сирия

USA-army_SiriaНови министри на отбраната положиха клетва в Германия и САЩ. Анегрет Крамп-Каренбауер в Берлин и Марк Еспър във Вашингтон официално встъпиха в длъжност начело на отбраната на страните си.

Лидерът на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер се закле като министър на отбраната на Германия. Церемонията се състоя на извънредна сесия на Бундестага, заради която беше прекъсната лятната почивка на повече от 700 депутати.

Новият ръководител на Бундесвера обеща да посвети силите си на германския народ, да увеличи полезността на армията като минимизира щетите в нея и завърши клетвата си с личното допълнение „нека Бог ми помогне“.

56-годишната Крамп-Каренбауер, която в края на миналата година замени Ангела Меркел начело на управляващата партия, беше предложена за поста преди седмица след като министърът Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия.

Няколко часа по-рано на сходна церемония в Белия дом клетва като началник на Пентагона положи Марк Еспър. Това се случи непосредствено след като Американския сенат одобри кандидатурата му с почти единодушната подкрепа и на двете партии. Така сенаторите сложиха край на най-дългата политическа криза в историята на военното ведомство.

Марк Еспър – министър на отбраната на САЩ:

„За мен е огромна чест да бъда назначен за министър на отбраната и да ръководя най-великата армия в историята. Ще работя със същия ентусиазъм и отдаденост на дълга, честа и държавата, както го правя от близо 40 години от самото начало на службата ми.“

55-годишният Еспър започва военната си кариера като офицер от пехотата по време на Първата война в Залива, а последно беше начело на Сухопътните сили. Припомняме, че на 1 януари поста на военния министър остана вакантен след изненадващата оставка на Джим Матис, който напусна заради „дълбоките си политически разминавания с президента Тръмп“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани